A tud és a lát igék alanyi és tárgyas ragozását leírod?
tud -valamit ( bármit)
tudja ( azt
lát - valamit
látja - azt
tudok, tudsz, tud, tudunk, tudtok, tudnak
tudom, tudod, tudja, tudjuk, tudjátok, tudják
látok, látsz, lát, látunk, láttok, látnak
látom, látod, látja, látjuk, látjátok, látják
#9:
Kedves Kérdező, a nyelvi sokféleség (otthon/otthol), illetve a nyelvi változások (elvész/elveszik) után hirtelen elkezdtél helyesírási dolgokat írni, holott eredetileg nem azokról volt szó... Most végül is miről beszélünk? (bármiről, ami az eszünkbe jut?...)
A helység/helyiség-et nem is értem: ezt a különbséget beszédben hiányolod? mert hát szóban természetesen egy csomóan [helység]-nek mondják, azok is, akik tudják a különbséget, és ebben nincs semmi csoda, hiszen a [helyiség] ejtés kicsit macerás...
Amúgy azzal nincs semmi gond, ha egy szónak több jelentése van, pl. te is használtad a "jelentés" szót, és nyilván a legkevésbé sem zavartattad magad amiatt, hogy van neki más jelentése is... (ang: meaning/report) :-)
"Helyesírási problémaként, példának írtam."
Na de mire?... Mert eredetileg szó nem volt ilyenekről...
9
"Viszont ami nagyon furcsa (megbotránkoztató) számomra, hogy ma már hivatalos műsorokban is pl. az elvész szó helyett az elveszik szót használják"
Az elvész kb. az a kategória (régies tájnyelvi változat), mint a tudol. A nép túlnyomó többsége soha nem használja, mert az ő dialektusában ez egyszerűen nem szerepel. Ettől még nem helytelen, de nem is kell elvárni, hogy mindenki így beszéljen.
#16: Érdekes, én egyáltalán nem úgy érzem, hogy ugyanaz a kategória lenne:
az elvész valóban kicsit ma már régies, de nekem inkább az "irodalmi", "költői", emelkedett irányban tér el a normálistól, a "tudol" viszont ellenkezőleg: az pont egy kicsit "lefelé" az iskolázatlanabb irányban tér el. Tehát az első inkább olyan benyomást tesz rám, hogy ő "túl szépen" beszél, a másik meg mintha nem tudna "elég szépen"...
Fontos, hogy nem ítélem el egyiküket sem, és tisztában vagyok vele, hogy ez tájnyelvi dolog is, tehát hogy lehet teljesen művelt, iskolázott, olvasott embernek a nyelvváltozatában is "tudol", ezek csak "statisztikai benyomások" voltak...
Megjegyzem, én még azt mondom, hogy "elvész", de látom, hogy mai füllel ez már régies, és gyakoribb az "elveszik" – az én fülem még "tegnapi", ez van, bocs. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!