Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Nem jó a helyes írásom ezért...

Nem jó a helyes írásom ezért kérlek titeket ne írjátok tisztában vagyok ezzel kommentelni szeretnék de nem jó ugyebár a helyesírásom van valami jó helyesírási javító?

Figyelt kérdés
2023. nov. 26. 14:47
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Chatgpt-nek parancsold meg, hogy javítsa ki.

De arra is megkérheted, hogy fogalmazza át és valószínűleg érthetőbb lesz a végeredmény, mint amit te írtál.

[link]

2023. nov. 27. 21:04
 12/15 anonim ***** válasza:
#11 Amit a kérdező írt, az érthető, csak az írásjelekkel van gond.
2023. nov. 27. 22:11
 13/15 TappancsMancs ***** válasza:

Lehet írták már és akkor csak még egy azonos válasz... Ne a helyesírással kezdjed, hanem a mondat írással. Az az alapvetőbb és megelőzi a helyesírást. Második a szövegértés ami szintén fontosabb, mint a helyesírás. E kettő fejlesztésével az intelligenciád is fog javulni és mellékesen, de csak részben még a helyesírás is.

Idemásolom példának a kérdést és ahogy okésabb lenne kiírni és csillagozom azonos sorrendben a javítás okait. Sokkal többre mész ezzel, mint csak helyesírással.

- Nem jó a helyes írásom ezért kérlek titeket ne írjátok tisztában vagyok ezzel kommentelni szeretnék de nem jó ugyebár a helyesírásom van valami jó helyesírási javító?

- Nem jó a helyesírásom*,* ezért kérlek titeket ne írjátok,* mert* tisztában vagyok ezzel.* Kommentelni szeretnék,* de nem jó ugyebár a helyesírásom.* Van valami jó helyesírási javító?

* egy szó, mivel egy tartalmat jelent

* "ezért" előtt vessző - a vessző tagolja a mondat értelmileg eltérő részeit

* itt egy indoklást kifejező szó kellene ami a "mert"

* "mert" előtt vessző

* itt inkább zárható is a mondat - tehát pont

* "de" előtt vessző

* itt inkább mondatvég és pont

Így nézne ki csillagok nélkül:

Nem jó a helyesírásom, ezért kérlek titeket ne írjátok, mert tisztában vagyok ezzel. Kommentelni szeretnék, de nem jó ugyebár a helyesírásom. Van valami jó helyesírási javító?

Jó az is, ha át tudod fogalmazni úgy, hogy a kédésed és közlésed azonos tartalmú maradjon. A rossz helyesírásodat kétszer is írtad, ami akár ki is hagyható:

Kommentelni szeretnék, csak nem jó a helyesírásom, ezért kérlek titeket, hogy ezt ne írjátok, mert tisztában vagyok vele. Van valami jó helyesírási javító?

Azt érdemes érteni a kérdéshez, hogy más a helyesírás és más a mondat alkotás és megint más a szövegértés is. Ezekből a legkevésbé lényeges pont a helyesírás, ami tökéletes úgysem lesz, szóval nyugi és én is és mások is nézegetünk egyes szavakat. Nagyon kitűnik egyébként egy tagolatlan és mondatokra el nem választott írás. Sokkal inkább, mint egy-egy elírt szó.

Itt is sokan segítenek amúgy, ha valami helyesírási kérdés lenne és van egy alapvető oldal is, ahova be tudsz írni szavakat.

[link]

2023. nov. 28. 15:49
 14/15 TappancsMancs ***** válasza:

A 2-es válaszban láthatóan magad is észrevetted a fogalmazás hiányosságát. Na azzal kezdjed és a mondatokra tagolással. A helyesírás ráér. Eleinte nehézkes lesz és lassabb is, de az nem baj, ha azért lassú az írásod, mert a mondatok értelmi szakaszaira figyelsz. Hogy nagy betűvel kezdjed, hogy írjál vesszőket, stb, stb. Meg tudod szokni és majd belejössz.

Az 1-est meg így lehetne például írni:

Vagy leírom, mit akarok írni. Szóval van ez a Farm műsor és kérdezte az egyik aki benne van az egyik csapatban, hogy ki a kedvencetek és ki az aki nem szimpatikus. Szóval így szólna az amit írnék: Nekem te és Szabi vagytok a kedvenceim, aki nem szimpatikus az pedig a Karcsi.

2023. nov. 28. 16:11
 15/15 TappancsMancs ***** válasza:

És szerintem nem bántunk. Tudod sokan szívesen segítenek a rossz helyesíróknak és fogalmazóknak, csak ott van az, hogy sokan segítenének, de tartanak tőle, hogy a másik megsértődik a javítástól. Így többnyire nem is írnak efféléket. Más persze, ha valaki konkrétan ilyet kérdez. Amúgy eleinte talán jobb, ha rövid tőmondatokra tagolod. Utána meg egybe is lehet írni vesszőkkel és egybe is lehet fogalmazni.

Egyébként sajnos a mai oktatás ezeknek nem kedvez és szerintem senki sem okolható ilyenekért. Az oktatás ma inkább egy memória verseny, aki megjegyezte az jó jegyeket kap és kb ennyi az oktatás lényege. Bele fogsz jönni és még élvezni is tudod majd. :) Időt viszont szánj rá és ne kapkodd el.

2023. nov. 28. 16:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!