Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy lehet elegánsan megoldani...

U. Xorter kérdése:

Hogy lehet elegánsan megoldani ezt a gyakorlatban is gyakran előforduló nyelvi-kérdésfeltevési problémát?

Figyelt kérdés

Vannak ezek a tipikus párbeszédek:

- Ülök az 5-ös villamoson.

- Hol?

- Most mondom, az 5-ös villamoson.

- De hol?

- Hát az ablak mellett.

- De hol?

És persze a kérdező arra kíváncsi, hogy hol van a villamos, nem arra, hogy a villamoson belül hol ül a beszélgető partnere. Ugyanez másik példával:

- Nézem a TV-t.

- Hol?

- Itthon, a kanapén.

- De hol?

És persze a kérdező arra kíváncsi, hogy hol lakik vagy melyik lakásban nézi a TV-t. Ugyanez eljátszható testi panaszokkal, mint csípések, horzsolások, zúzódások, stb. a hol kérdésre ugyanúgy lehet válaszolni, hogy melyik testtájékon sérült meg az illető, de úgy is, hogy milyen helyszínen, például az 5-ös villamos megállójában.

A javaslatom: a hol kérdőszó ismételgetése helyett kérdezzünk úgy, hogy "azon kívül hol?"

Van-e erre bármilyen értelmes megoldás? Ti is tapasztaltatok már hasonlót?

2023. júl. 2. 23:18
1 2
 11/16 TappancsMancs ***** válasza:
34%

Bár a kérdést problémaként írtad ki, de ez nem annyira probléma, hanem inkább a beszélgetés közben alakul. Nem is nyelvi valami. Jó persze fogalmazás az van benne, de ilyenkor az ember látva, hogy nem érti a másik a kérdést ennyiből, egyszerűen csak rákérdez valahogy pontosabban is.

Mellékesen egyáltalán nem kell leragadni a "hol" szónál, mintha azzal kellene valamit csinálni. Van amikor a hol... kevés a többértelműség miatt.

Ez nem tűnik átlagosnak így. Még az eleje sem:

"- Ülök az 5-ös villamoson.

- Hol?"

Inkább így mondanánk valahogy (nyilván példának):

- Hányas villamoson vagy?

vagy

- Melyik villamoson? Én a Nyugatinál vagyok... összefutahatnánk...

2023. júl. 3. 13:47
 12/16 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Bocs félreírtam a példákat, mert ott van az 5-ös villamos :) Kijavítom, de biztosan érthető volt így hibásan is :P

- Merre jársz?

vagy

- Hol vagy most én a Nyugatinál vagyok... összefutahatnánk...

2023. júl. 3. 13:52
 13/16 TappancsMancs ***** válasza:
76%
De szerintem sem kérdezgetjük a végletekig csak azt, hogy "Hol?", mire a másik végül valahogy sorra vesz minden helyzeti lehetőséget és belekerül a válasz. :) Azt sem hiszem, hogy egy ilyen kérdés annyira jellemző direkt atrocitás lenne.
2023. júl. 3. 13:59
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Én ezen nem aggódnék, mert az 5-ös villamost már 1974-ben megszüntették.

(Elnézést!)

2023. júl. 3. 16:24
 15/16 TappancsMancs ***** válasza:
100%
14 :) Jópofira jött ki. :)
2023. júl. 4. 12:40
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Az egykori 5-ös villamos:

[link]

2023. júl. 4. 12:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!