Hogy lehet elegánsan megoldani ezt a gyakorlatban is gyakran előforduló nyelvi-kérdésfeltevési problémát?
Vannak ezek a tipikus párbeszédek:
- Ülök az 5-ös villamoson.
- Hol?
- Most mondom, az 5-ös villamoson.
- De hol?
- Hát az ablak mellett.
- De hol?
És persze a kérdező arra kíváncsi, hogy hol van a villamos, nem arra, hogy a villamoson belül hol ül a beszélgető partnere. Ugyanez másik példával:
- Nézem a TV-t.
- Hol?
- Itthon, a kanapén.
- De hol?
És persze a kérdező arra kíváncsi, hogy hol lakik vagy melyik lakásban nézi a TV-t. Ugyanez eljátszható testi panaszokkal, mint csípések, horzsolások, zúzódások, stb. a hol kérdésre ugyanúgy lehet válaszolni, hogy melyik testtájékon sérült meg az illető, de úgy is, hogy milyen helyszínen, például az 5-ös villamos megállójában.
A javaslatom: a hol kérdőszó ismételgetése helyett kérdezzünk úgy, hogy "azon kívül hol?"
Van-e erre bármilyen értelmes megoldás? Ti is tapasztaltatok már hasonlót?
Bár a kérdést problémaként írtad ki, de ez nem annyira probléma, hanem inkább a beszélgetés közben alakul. Nem is nyelvi valami. Jó persze fogalmazás az van benne, de ilyenkor az ember látva, hogy nem érti a másik a kérdést ennyiből, egyszerűen csak rákérdez valahogy pontosabban is.
Mellékesen egyáltalán nem kell leragadni a "hol" szónál, mintha azzal kellene valamit csinálni. Van amikor a hol... kevés a többértelműség miatt.
Ez nem tűnik átlagosnak így. Még az eleje sem:
"- Ülök az 5-ös villamoson.
- Hol?"
Inkább így mondanánk valahogy (nyilván példának):
- Hányas villamoson vagy?
vagy
- Melyik villamoson? Én a Nyugatinál vagyok... összefutahatnánk...
Bocs félreírtam a példákat, mert ott van az 5-ös villamos :) Kijavítom, de biztosan érthető volt így hibásan is :P
- Merre jársz?
vagy
- Hol vagy most én a Nyugatinál vagyok... összefutahatnánk...
Én ezen nem aggódnék, mert az 5-ös villamost már 1974-ben megszüntették.
(Elnézést!)
Az egykori 5-ös villamos:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!