Bankoz, vagy bankol? Melyik a helyes?
mekizünk, lipótizunk: ahha! hm, érdekes példák!... jól sejtem, hogy az i-re végződőeknél szóba sem jöhet, hogy l-lel toldjuk meg?...
kivételnek tűnő szavak: pisil/pipil, kakil, puszil...
ÚESz.:
"A pisa és a pisi elvonással keletkeztek a pisál és a pisil szavakból."
"A kaka elvonással jött létre a kakál-ból." "A kaki szórövidülés a kaka szóból -i kicsinyítő képzővel." És hát valahogy ezekből együtt jöhetett létre a kakil...
A puszil pedig a német eredetű puszi származéka.
vapianózunk: na, ez se lehetne "vapianólni". tehát akkor az ó-sok sem tűrik? asszem nem.
lehet, hogy semmilyen mgh. után nem nyerő? Illetve "a" után szerintem lehet, bár a sok ilyen ige között biztos van sok, amelyiknél az ige volt előbb, és a "töve" később keletkezett, elvonással, pl. kapál → kapa, sétál → séta, kajál → kaja, piál → pia, bérmál → bérma- (előtag), riszál → risza, rinyál → rinya, vizsgál → vizsga, irkál → irka, valamint van rengeteg -ál végű ige, amelynek elvont töve nincs, legfeljebb fiktív töve (pl. cibál), de vannak azért "rendesen" képzettek is, pl. munkál, szolgál.
az -e/-él helyzete szerintem hasonló lehet.
a többi mgh.-n nem megyek végig, feladom házi feladatnak... ;-)
A többi két példa (Burger King-ezünk, zingezünk) "technikailag" működhetne l-lel is, de én sem úgy mondanám. Mostanában az újonnan képzett igék inkább z-vel keletkeznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!