Bankoz, vagy bankol? Melyik a helyes?
"a bankoz lenne nyelvtanilag helyes"
Mire gondolsz? Miért lenne az helyes(abb) nyelvtanilag?
Komolyan kérdezem, mert az -z(ik) és az -l igeképző érdekesen keveredik, hol az egyiket használjuk (internetez(ik), fotóz, versenyez/versenyzik), hol a másikat (bankol), esetleg ingadozik (síel/sízik), és nem igazán van neki megfogható, általános magyarázata, hogy mikor melyiket... Általában az -l végűek régiek, de talán abból is van újabb keletű, a bankol például épp ilyen (lehet, hogy épp emiatt a kivételes volta miatt bántja egyesek nyelvérzékét...), talán a meginterjuvol sem számít réginek, de a seenel, ghostol, offol biztosan új szó...
Szóval kérdésem, hogy te látsz a két képző használata között olyan konkrét különbséget, amely alapján általánosan eldönthető, hogy melyik helyzethez melyik illik? Örülnék nekik, kíváncsi vagyok! :-)
Nekem még nem sikerült ilyen különbséget megfogalmaznom.
Szerintem sem lehet kisütni, hogy melyik, mert mindkettő erőletett. És szerintem a bankoktól ered a "bankol" kifejezés is. :)
Nézzük meg mi a kiindulási szavunk:
bank
Ez egy üzlett típus, mégpedig pénzintézetként szokták megnevezni. Nézzünk hozzá más üzlett típusokat és hogyan lehet cselekvést illeszteni hozzájuk?
bank - bankol
élelmiszerüzlet - élelmiszerüzletel?
zöldségüzlet - zöldségüzletel?
pékárubolt - pékáruboltol?
textilüzlet - textilüzletel?
ruhabolt - ruhaboltol?
bútorbolt - bútorboltol?
cipőbolt - cipőboltozik?
könyvesbolt - könyvesboltol?
ékszerüzlet - ékszerüzletezik?
játékbolt - játékboltol?
gyógyszertár - gyógyszertárol?
barkácsbolt - barkácsboltol?
Nettó csacsiság. :) Erőltetett egy üzelt típushoz cselekvést társítani. Nyilván a bankoktól ered, illetve szerintem, a bankokkal való nem túl jó közviszony pozitivizáláshoz.
A pláza, a mozi szóhoz például a -z illik, a strandhoz az -l, a piachoz talán mindkettő.
Egyik sem.
"Banki szolgáltatást vesz igènybe"
Ennek legalább van èrtelme 😀
bocs, korrigálom magam:
helyes(abb) –> helyes(ebb)
XDDD
elpénecoltam a hangrendi illeszkedést, mert nem feccöltem bele azt az energiát, hogy csekkoljam küldés előtt... ;-)
(vö. [link] )
Még pár kiegészítés: mekizünk, Burger King-ezünk, lipótizunk, zingezünk, vapianózunk stb. Ezek mind -z képzőt kapnak.
(6-os voltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!