Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi értelme van a felkiáltójelnek?

Mi értelme van a felkiáltójelnek?

Figyelt kérdés
A kérdés nem szó szerint értendő! Arra gondolok, hogy akkor sem (mindig) használom szívesen, ha a helyesírási ajánlások szerint szükséges a használata. Talán ezzel mások is így vannak, talán csak én érzem fenyegetőnek.

2023. márc. 1. 12:11
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
#20 (08:39) - tudtam hogy így lesz, hisz sok itt a hülye a gyakorin! (Az #1 voltam.) :-)
2023. márc. 2. 08:45
 22/24 anonim ***** válasza:
100%
Én nem tudom honnan veszitek a sok buta választ! Egyáltalán nem érzelmeket kifejező írásjel, és nem is nyomatékosítom vele a mondandómat. Ezeket a hülyeségeket komolyan gondoljátok? Akkor elég nagy gond van az oktatásban.
2023. márc. 2. 09:14
 23/24 TappancsMancs ***** válasza:
100%

19/

"Azt tartom hülyeségnek, hogy a magyar helyesírási ajánlás előírja, hogy mikor kell, mikor nem kell használni, miközben valós funkciója csak bizonyos esetekben van."

A helyesírást és a helyesírási szabályokat nem így kell értelmezni. :) Az ugyanis nem parancsot osztogat, hogy márpedig így vagy úgy kell indoklás és értelem nélkül valamit írni. Hanem elmagyarázza a miérteket is, vagyis vannak okai a helyesírásnak úgy általában véve is. Nem parancsok! Ez fontos, hogy megfelelően értsed. A felkiáltójel használatára meg végképp nincs előírás, mivel a szöveg írójának szándéka és célja is kell a felkiáltójel használatához, ami nélkül előírni konkrétan nem lehet. Tehát a felkiáltójel használatára nincs parancsszerűen kötelező előírás. Olyanok vannak csak, hogy milyen esetekben használjuk és miért akkor és ez lehetőség a közlés szándékához.

Felkiáltójel - wiki:

"A felkiáltójel (!) valamennyi latin ábécét használó nyelvben az az írásjel, amely – általában a mondat végén állva – felkiáltás, felszólítás, meglepetés, óhajtás, kívánság, vágy, parancs, tiltás, kérés jelölésére szolgál a kijelentéssel (állítással) és kérdéssel szemben."

Alapvetően ezekhez használjuk:

felkiáltás, felszólítás, meglepetés, óhajtás, kívánság, vágy, parancs, tiltás, kérés.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy egy író például ne írhatna egy kívánságot felkiáltójel nélkül. A műben az író egyszerű jelleggel is közölheti a kívánságát egy szereplőnek.

Az anyanyelvcsavar.blog.hu egyik cikkében a felkiáltójelről:

"A szabály jó, de vegyük mindig figyelembe azt a körülményt is, hogy nyomatékos-e vagy nyomatéktalan-e a vizsgált mondat."

2023. márc. 2. 16:42
 24/24 TappancsMancs ***** válasza:
2023. márc. 2. 16:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!