Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Van annak értelme, hogy...

Van annak értelme, hogy valaminek a fennállása óta? Például: ilyen még nem történt az XY fennállása óta.

Figyelt kérdés
Nem inkább úgy lenne jó, hogy fennállása alatt?
2020. ápr. 4. 23:48
 1/8 anonim ***** válasza:
17%
Ha már XY megszűnt, akkor úgy értelmes, hogy óta.
2020. ápr. 5. 00:04
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit valóban logikátlannak tűnik, de használatban lévő kifejezés, nem helytelen.

(A gugli pl. több találatot ad a "fennállása óta" alakra.)

2020. ápr. 5. 00:04
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
..Úgy is gyakran használják, hogy pl. "fennállása óta ez az első eset", vagyis még létező dologról van szó.
2020. ápr. 5. 00:06
 4/8 A kérdező kommentje:
Igen, de akkor már inkább alapítása óta. Legalábbis én így mondanám.
2020. ápr. 5. 00:09
 5/8 anonim ***** válasza:
71%
Aki lepontozott, annak mi a problémája a válaszommal? ...
2020. ápr. 5. 00:10
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

"inkább alapítása óta"

Úgy is jó. A nyelvhasználatban nem mindig kell a logikát keresni, sok amúgy logikátlan szófordulat van.

2020. ápr. 5. 00:27
 7/8 anonim ***** válasza:
55%

Én a következöként értelmezem

"fennállása óta"

Amikor a valami még letezik. jelen

"fennállása alatt"

Amikor a valami már nem letezik. múlt

"alapítása óta"

"A hivatalnak a teljes 3 évszázados fennálása óta.." Ez a mondat nekem pl nekem nagyon fúra lenne ha ezt használnánk.

2020. ápr. 5. 00:43
 8/8 BringaManó ***** válasza:
100%

#4: Értem, de túllogikázod. (vö. pl. #6)

Arra is gondolhatsz, hogy más formákban is természetes dolog az "óta" szóval egy fennálló helyzetre utalva:

"azóta várom, hogy beszéljünk egyszer vele, amióta szomszédok vagyunk"

persze ugyanúgy jó a kezdő időpontra is:

"azóta várom, hogy beszéljünk egyszer vele, amióta megismertem"

Az is igaz, hogy sokszor nem cserélhető fel (pl. januárban nemigen mondjuk, "január óta", hacsak nem az előző januárra utalunk) – de sokszor igen.

Ezt nem a "matekos logika" dönti el, hanem hogy az emberek hogy szokták használni (más szóval a "nyelvi logika" :-).

---

#5: Az, hogy butaság.

Egyrészt ha már megszűnt, akkor pont nem mondunk ilyet. Akkor vagy "a fennállása alatt" vagy "a megszűnése óta" vagy "az alapítása óta" – attól függően, hogy mit akarunk mondani.

A "fennállása óta" pedig – ahogy már a többiek is írták – arra használatos, ha még fennáll az a valami.

---

#7: Én a "fennállása alatt"-ot is teljesen jól el tudom képzelni létező dolog esetén, pl. "a hivatal fennállása alatt még nem történt ilyen, de a jövőben ez is előfordulhat".

2020. ápr. 6. 19:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!