Van annak értelme, hogy valaminek a fennállása óta? Például: ilyen még nem történt az XY fennállása óta.
Kicsit valóban logikátlannak tűnik, de használatban lévő kifejezés, nem helytelen.
(A gugli pl. több találatot ad a "fennállása óta" alakra.)
"inkább alapítása óta"
Úgy is jó. A nyelvhasználatban nem mindig kell a logikát keresni, sok amúgy logikátlan szófordulat van.
Én a következöként értelmezem
"fennállása óta"
Amikor a valami még letezik. jelen
"fennállása alatt"
Amikor a valami már nem letezik. múlt
"alapítása óta"
"A hivatalnak a teljes 3 évszázados fennálása óta.." Ez a mondat nekem pl nekem nagyon fúra lenne ha ezt használnánk.
#4: Értem, de túllogikázod. (vö. pl. #6)
Arra is gondolhatsz, hogy más formákban is természetes dolog az "óta" szóval egy fennálló helyzetre utalva:
"azóta várom, hogy beszéljünk egyszer vele, amióta szomszédok vagyunk"
persze ugyanúgy jó a kezdő időpontra is:
"azóta várom, hogy beszéljünk egyszer vele, amióta megismertem"
Az is igaz, hogy sokszor nem cserélhető fel (pl. januárban nemigen mondjuk, "január óta", hacsak nem az előző januárra utalunk) – de sokszor igen.
Ezt nem a "matekos logika" dönti el, hanem hogy az emberek hogy szokták használni (más szóval a "nyelvi logika" :-).
---
#5: Az, hogy butaság.
Egyrészt ha már megszűnt, akkor pont nem mondunk ilyet. Akkor vagy "a fennállása alatt" vagy "a megszűnése óta" vagy "az alapítása óta" – attól függően, hogy mit akarunk mondani.
A "fennállása óta" pedig – ahogy már a többiek is írták – arra használatos, ha még fennáll az a valami.
---
#7: Én a "fennállása alatt"-ot is teljesen jól el tudom képzelni létező dolog esetén, pl. "a hivatal fennállása alatt még nem történt ilyen, de a jövőben ez is előfordulhat".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!