Ez így helyes? Többi lent
Úgy emlékeztem, nem hoztam ide a bögrémet (valóban nem, az asztalon előttem levő
bögre csak hasonlít az enyémhez)
Ez így helyes? Vagy inkább: úgy emlékszem... ?
Szerintem meg vagy az egyik fejezi ki, amit szeretnél, vagy a másik, ez két különböző helyzet.
(Nem fogok sokkolóan meglepőt mondani: az elsővel azt mondod, hogy korábban hogyan emlékeztél, a másodikkal azt, hogy most hogyan emlékszel... :-)
Ha ránézek a bögrére, és egy pár pillanatig még nem vagyok abban biztos, hogy az az én bögrém-e, de utána mindjárt rájövök, hogy nem az, akkor a múlt idő hangzik jól ("Úgy emlékeztem, nem hoztam ide a bögrémet, de rájöttem, hogy ez nem is az enyém"), ugye? Mert amikor ezt kimondom, akkor már tudom, hogy nem az enyém. Ha még nem tudom biztosan, akkor ugye inkább a jelen idő (pl.: "Úgy emlékszem, nem hoztam ide a bögrémet. De akkor ki hozta ide, vagy ez nem is az enyém?).
:)
vagy kicsit életszerűbb példa:
- Úgy emlékszem, csatoltam a dokumentumot az e-mailhez. De már nem vagyok teljesen biztos benne, inkább ellenőrzöm, hogy valóban csatoltam-e.
(a kimondáskor még nem tudom tudom, mi a helyzet)
- Úgy emlékeztem, csatoltam a dokumentumot az e-mailhez. De az előbb visszaírtak, hogy elfelejtettem csatolni, ezért most pótolom.
(a kimondáskor már tudom, hogy nem csatoltam)
vagy itt az utóbbinél is lehet jelen idő?
Ezek így értelmesen hangzanak, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!