Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hajadba vagy hajadban?

Hajadba vagy hajadban?

Figyelt kérdés

Utánanéztem, viszont nem találtam sok mindent interneten, hogy melyik lenne a helyes. Példának azt hoznám, hogy

"Vmi van a hajad- ba/ban"?

Azt értem, hogy pl "Vmi beleragadt a hajadba" az -ba végződésű, de a többit nem tudom, és kicsit frusztrál, hogy nem tudok rájönni, hogy a "hajadban" is értelmes lehet a fent említett példa szövegkörnyezetében.

2022. okt. 22. 15:31
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
A ba be es ban ben használatának megvannak a szabalyai. Ezert helytelen.
2022. okt. 25. 11:59
 12/17 BringaManó ***** válasza:

Igen, megvannak a nyelv szabályai, és a ba/be/ban/ben szabályait is onnan tudjuk, ahonnan a nyelv többi szabályát: megfigyeljük, hogy az anyanyelvi beszélők hogyan használják a nyelvet a különböző helyzetekben, és amit ebből leszűrünk, azok a nyelv szabályai.

Ha azt látjuk, hogy a beszélők hatalmas része úgy mondja, hogy "valami van a hajadba", akkor az is egy létező, szabályos(!), magyar nyelvű megoldás. Márpedig nekem úgy tűnik, hogy sokan így mondják (lehet, hogy a többség is, de ez mindegy, mert ha csak egy kisebbség mondja így, akkor is a nyelv része). Ezért hát akár tetszik nekem, akár nem, tudomásul kell vennem, hogy ma a magyarban ez így is jó. Hogy évtizedek múlva mi lesz, azt nem tudhatjuk (lehet, hogy eltnűik ez a jelenség – de az is lehet, hogy eltűnik a ban/ben...). De azt, hogy jelenleg ez egy élő nyelvi jelenség, nehezen lehetne vitatni. (Vagy te máshogy látod? Szerinted nem így beszélnek a magyarok?)

A nyelv szabályait a nyelvhasználat definiálja. A nyelv már csak ilyen...

Nem baj, ha eddig nem tudtad, most már tudod.

Az más tészta, hogy írásban, (irodalom, tudomány, hivatalos szövegek stb.), illetve az ehhez hasonló stílusú nyilvános beszédben általában élesen különválik a ba/be / ban/ben aszerint, hogy a hová? vagy a hol? kérdésre válaszol.

És azzal egyetértek, hogy nem árt, ha az iskolában megtanuljuk ezt a másik nyelvezetet is, ahogy számtalan más dolgot is megtanulunk az iskolában. (Az anyanyelvünket speciel nem, mert azt már tudjuk, amikor az iskolába érkezünk.)

2022. okt. 25. 14:20
 13/17 anonim ***** válasza:

Tovabbra is magyarazod a hulyeseged. Akkor ird a hulyet jvel, meg a muszajt lyvel mert sok hulye rosszul irja. Attol mert sok hulye rosszul hasznal valami attol az nem valik helyesse.

A van valami a hajaba mondatnál szoban elharapjak a végét es ezert lesz belole hajaba, de attol az meg hajaban.

2022. okt. 25. 14:28
 14/17 BringaManó ***** válasza:

a helyesírás egész más téma, az nem a nyelv, ne keverjük ide.

(és arra valóban van szabályzat)

------

"szoban elharapjak a végét es ezert lesz belole hajaba"

lehet, hogy azért, lehet, hogy nem azért (én azt nem nevezném elharapásnak, amikor pl. valaki, lassan, tagoltan, artikuláltan beszélve sem mondja oda az n-t) – de ez mindegy is, mert ha valamiért "hajába" lesz belőle, akkor az lett, akkor azt úgy mondja az adott beszélő.

a nyelv elsősorban az, ahogy _beszélünk_. (már csak azért sincs értelme idekeverni a helyesírást)

"de attol az meg hajaban"

na de hát most mondtad, hogy "hajába" lesz belőle! most akkor az lesz belőle, vagy nem?

hogyhogy "attól az még hajában"? hol? a fejedben? van erre előírás, szabályzat? (segítek: nincs.)

2022. okt. 25. 14:55
 15/17 anonim ***** válasza:

Azert helytelen szoban mert irasban helytelen. Ettol meg lehet hasznalni, senki es semmi nem tiltja, ahogy mondhatom azt is hogy asszem az azt hiszem helyett. De ettol meg nyelvtanilag ez egy helytelen kifejezes mert ha van valakinek valami akkor az a hajaban van es nem a hajaba. Leszrom ha azt mondod hogy hajaba es szerinted ez igy oke, de szerintem meg tudatlansag. Aki tud beszelni magyarul es valamennyire erti a magyar nyerlvet az nem annyira ostoba mert erti a hol es a hova kozti kulonbseget.

Ez kb olyan mint a nemet nyelvben hogy egyes eloljaroszavak akkusativot vagy dativot vonzanak. Mondhatod hogy auf den Tisch vagy auf dem Tisch, csak epp mast jelentenek. Ha rosszul mondod hogy den amikor dem kene akkor az rossz.

Itt is mast jelent ha hajaba vagy hajaban.

Ez volt az utolso kommentem neked, mert kimerült az idiotakra szant napi keretem.

2022. okt. 25. 16:13
 16/17 BringaManó ***** válasza:

"Azert helytelen szoban mert irasban helytelen."

Fordítva ülsz a lovon. A nyelv alapvetően az, ahogy beszélünk, az írás csupán egy módszer arra, hogy ezt "papírra" rögzítsük, kódoljuk.

Az, hogy beszédben mi jó, mi nem jó, egyáltalán nem az írástól függ, nem is tudom, hogy ez a gondolat honnan jön... A többit még értem, tudom, hogy a nyelvművelés miket mond (nyilván azt sem először hallottam, hogy a ba/be ilyen használata "helytelen") – de az az elmélet már egészen szélsőséges, hogy az írás alapján kéne beszélnünk...

"Ettol meg lehet hasznalni, senki es semmi nem tiltja, ahogy mondhatom azt is hogy asszem az azt hiszem helyett. De ettol meg nyelvtanilag ez egy helytelen kifejezes mert ha van valakinek valami akkor az a hajaban van es nem a hajaba."

Értem én, hogy hogy gondolod, és tudom, hogy az iskolában ezt tanítják, de azért nem kéne ott leragadni. A nyelv szabályait abból tudjuk leszűrni, hogy hogyan beszélünk. A nyelv folyton változik, az "asszem" valóban olyan dolog, ami jelenleg egy beszélt nyelvi forma, írásban még nem szép, de nyilván tör előre, és lehet, hogy pár évtized múlva ugyanolyan természetességgel szerepel majd a szótárban, mint az ugye (úgy-e), a talán (úgy találom) vagy a hokedli (Hockerl).

"Leszrom ha azt mondod hogy hajaba es szerinted ez igy oke, de szerintem meg tudatlansag. Aki tud beszelni magyarul es valamennyire erti a magyar nyerlvet az nem annyira ostoba mert erti a hol es a hova kozti kulonbseget."

Természetesen azok is ugyanannyira tudják a hol és a hova közötti különbséget, akik ba/be-t mondanak ott, ahol te ban/ben-t. Legalábbis semmi nem utal rá, hogy ne tudnák. Vagy te tapasztaltad ennek bármi jelét?...

"Ez kb olyan mint a nemet nyelvben hogy egyes eloljaroszavak akkusativot vagy dativot vonzanak. Mondhatod hogy auf den Tisch vagy auf dem Tisch, csak epp mast jelentenek. Ha rosszul mondod hogy den amikor dem kene akkor az rossz."

Azt nem tudom, hogy a németek szoktak-e "rajta" értelemben auf den-t használni. Németórán valóban hiba lenne, ez világos.

Azonban ha a német anyanyelvűek mondanak ilyet, akkor ez a német nyelvnek a része, még akkor is, ha a nyelvvizsgán lepontoznak érte. Az idegennyelv-tanulás más dolog, ott van egy tananyag, van egy egyszerűsített szabálygyűjtemény az adott nyelvről, és sokkal szűkebb a mozgástered egy tanórán nyelvtanulóként, mint anyanyelviként. Bizonyára te is tapasztaltad már ezt.

[Az a tippem, hogy egy német anyanyelvű ezt a den/dem-et nem cseréli fel semmilyen irányban, tehát ez inkább ahhoz hasonlít, mintha magyarul az "asztalon" és az "asztalra" lenne felcserélve: ilyet nem szoktak tenni magyar anyanyelvűek sem.]

"Itt is mast jelent ha hajaba vagy hajaban."

Ez a szövegkörnyezettől függ: emikor azt mondja valaki, hogy "valami van a hajadba", az pont ugyanazt jelenti, mintha azt mondaná "valami van a hajadban".

"Ez volt az utolso kommentem neked, mert kimerült az idiotakra szant napi keretem."

Köszönöm, hogy rám és a sértegetésemre pazaroltad, izgatottan várom a holnapi válaszodat! (Extra keretet különítettem el számodra – hátha van még remény...)

2022. okt. 25. 18:57
 17/17 anonim ***** válasza:

BringaManó:

A kérdés a Helyesírás kategóriában található. Érted, helyesÍRÁS. Az, hogy szóban hogy mondjuk, lényegtelen. A helyesírásra vannak szabályok, azokat kell betartani. Én pl. nyelvjárásban beszélek, legalábbis néhány szót úgy ejtek. Írni attól még tudok helyesen magyarul.

2022. okt. 31. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!