Kései vagy késői? Pl. gyermek, esküvő, bocsánatkérés
Szótár szerint ugyanaz a kettő.
A kései a gyakoribb alak.
De a bocsánatkérés (vagy pl. köszöntés) lehet, hogy inkább megkésett.
a kései a gyakoribb? :-o érdekes, az nekem inkább irodalminak/régiesnek tűnik... (de ezt persze csak a szubjektív benyomásom)
ez nálad saját "érzés", vagy valamelyik szótár mondja ezt?
most rágugliztam, szerintük is furább a kései: [link]
#3 Én a "késeit" hallottam gyakrabban. Például későn érő gyümölcs esetében is.
Egyébként abból következtettem, hogy a szótár a késeit definiálja, a későinél pedig csak hivatkozik a másikra:
Google találatok esetében viszont tényleg kicsit több a "késői gyerek".
Amúgy szerintem mindkét forma régiesnek hat.
Lehet mondani, hogy későn született, későn érő, stb.
A "kései" szó szerintem azt jelenti, hogy már hiába minden, mert elkéstünk a szándékkal, és már nem lehetséges pótolni.
A "késői" időbeli eltolódást jelent, azaz a természetesnél megszokottabb, vagy elfogadottabb időn túli "akármit" takar. Így lehet egy gyermek "késői", azaz a szülők életkora már meghaladta az átlagosan elfogadott szülői életkort. Lehet késői esküvő is, ebben az esetben a jegyességi időnek tekintett szakasz túllépte a megszokottat, de ez nem feltétlen kötött az életkorhoz.
Ami a bocsánatkérést illeti, véleményem szerint akár késői, akár kései, azzal már elkéstünk.
#4: Köszönöm!
Igen, ezt láttam, de ez egy 60 éves szótár...
(És az valójában nem is hivatkozás másik szócikkre, hanem egyszerűen a jelentése. Az ún. utaló szócikk ilyen, benne "Ld.:":
[link] )
Szóval ebből nem vonnám le azt a következtetést, hogy akkor 60(-80-100) évvel ezelőtt még a kései volt a természetes és a késői a furcsább.
#5: ez tetszik, annyit tennék hozzá, hogy:
"Ami a bocsánatkérést illeti, véleményem szerint akár késői, akár kései, azzal már elkéstünk."
ez azért meglehetősen helyzetfüggő, pl. el tudok képzelni egy ilyen mondatot:
"Nézd, ez a bocsánatkérés eléggé késői, hamarabb is eszedbe juthatott volna... De azért természetesen elfogadom – legyen szent a béke!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!