Melyik a helyes?
A bíró és az ügyvéd egy pillanatra azt hitték, hogy...
vagy
A bíró és az ügyvéd egy pillanatra azt hitte, hogy...
#1: gratula, a második épp az egyes számú... :-D
a kérdésre: nincs "helyes", mert erre nincs előírás, nincs "helyesen beszélési szabályzat".
hogy hogyan szokták mondani? mindkétféleképpen szokták.
a hagyományosabb, szokásosabb megoldás a második (egyes szám), de gyakori a hasonló esetekben a többes számú forma is.
(nekem az egyes számú tetszik jobban, de az ízlésem már öreg és konzervatív :-) – ezzel szemben aki Bartos Erika-meséket hallgatva nő fel, annak már teljesen természetes lesz a többes...)
Mindkettő helyes és használatos, nagyon pici és inkább elvi a különbség. Az elsőnél egy csoportként, együtt hivatkozunk rájuk, a másodiknál pedig külön-külön, két egyénként. Nem tudnék példát mondani, amikor van jelentősége, csak szemantikai nüansz. :)
Esetleg így már érdekesebb a kérdés:
A bíró és az ügyvéd egy pillanatra azt hitték.
A bíró és az ügyvéd is egy pillanatra azt hitte.
"Az elsőnél egy csoportként, együtt hivatkozunk rájuk, a másodiknál pedig külön-külön, két egyénként."
Bevallom, én ilyet ezt egyáltalán nem érzek...
(De ha te is azt mondod, hogy "inkább elvi a különbség", és hogy nem tudnál példát mondani, akkor biztos, hogy ez egy valódi dolog?... Nem lehet, hogy csak úgy kitalálta valaki, hogy "legyen ez a különbség..." – függetlenül attól, hogy a gyakorlatban, a valódi nyelvhasználatban semmi ilyen különbségtétel nincsen?...)
>"Nem lehet, hogy csak úgy kitalálta valaki, hogy "legyen ez a különbség"
Nem tudom, leírva ezt nem láttam még sehol, de számomra adja magát. Az általam írt két (picit módosított) példa rávilágít a különbség lényegére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!