A krém szavatossága lejár, mielőtt elhasználnám azt. A krém szavatossága lejár, mire elhasználnám azt. Melyik helyes?
igen, kihagytad, úgyhogy szerintem ez a szavazás kuka, indíts újat... :-/
esetleg az új kérdéshez írd oda azt is, hogy mit értesz "helyes" alatt, mert én a helyesírásra gondolok (már csak a kategória neve miatt is :-), de lehet, hogy te – vagy egyes szavazók – nem arra fognak.
ha olyasmire vagy kíváncsi, hogy szerintünk "magyarul van-e", akkor erre most már ki kéne találni valami más megfogalmazást, kicsit uncsi (már nekem is :-), hogy folyton "belekötök" ebbe, de muszáj, mert az anyanyelvi beszélők által rendszeresen használt megoldások közül NINCS "helyes"/"helytelen"...
pl. olyat szoktak mondani, hogy ki melyiket találja "elfogadhatónak", bár még ez is necces, de legalább a "kisebb rossz": nem bélyegzi "hibásnak" egyes emberek beszédét, hanem még szó szerint véve is inkább a válaszadó "toleranciájáról" szól... (de valójában persze egyszerűen a saját nyelvérzékéhez kell mérnie, csak még nem találtunk ki jobbat+tömörebbet annál, hogy "elfogadható / nem fogadható el".
ld. pl. ezt a nyelvész által készített kérdőívet:
"Azt kérem, értékelje mindegyiket egy 1-től 5-ig tartó skálán, ahol 1 a legrosszabb, 5 pedig a legjobb osztályzat. Ha egy mondat teljesen elfogadható, akkor válassza az 5-öt, ha pedig teljesen elfogadhatatlannak találja, akkor az 1-et. Ha bizonytalan megítélésűnek gondolja, akkor pedig az elfogadhatóság mértékében a két szélső jegy közti osztályzatot adja rá.
Összefoglalva:
- 1 (egyáltalán nem elfogadható)
- 2 (inkább nem elfogadható)
- 3 (nem elfogadható, de nem is elfogadhatatlan)
- 4 (inkább elfogadható)
- 5 (teljes mértékben elfogadható)
Nincsenek jó vagy rossz válaszok. A teszt nem a nyelvtudásunkat méri, hanem rögzíti azt, hogyan ítéljük meg a magyar nyelv néhány lehetséges szerkezetét."
vagy egy másik:
"A megadott skálán értékelje (1-5) a mondatokat, saját nyelvérzékére hivatkozzon! Értékelje 1-re a mondatot, ha elfogadhatatlannak találja, 5-re, ha tökéletesnek.
Nincsenek jó és rossz válaszok, ezért kérem, saját megítélése szerint válaszoljon. Kérem, olvassa el figyelmesen a kérdéseket!"
(töltsd ki a kérdőíveket, és ha megtetszett, akkor te is inkább ilyen formában tedd fel a kérdéseidet. :-) és ha lehet, ne a Helyesírás kategóriában, hanem... hát jó kérdés, hogy hol... a nyelvészet "ég és föld között" lebeg :-) válassz a Társ.tud. és a Nyelv.tud. közül ízlés szerint...)
Jogos... :)
még az jutott eszembe, hogy mennyire hangzik hülyén így?
Annyira ritkán használom ezt a krémet, hogy (a szavatossága) le szokott járni idő előtt.
mert szerintem így nincs semmi értelme, de kíváncsi vagyok, mit gondoltok
#5: a hangzásával semmi baj (a helyesírásával se :-)
az értelme valóban vitatható, de értjük, mit akart mondani, csak nem sikerült neki :-)
(mivel az utolsó két szó nélkül már érthető a mondat – sőt azok el is hagyhatók(!) –, így nincs nehéz dolga annak, aki érteni szeretné. de ha mégis ki akarnánk cserélni valami értelmesre, akkor ezt mondanám: "...mielőtt elfogy.")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!