Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi az oka, hogy itt a GYIK-en...

Mi az oka, hogy itt a GYIK-en nem túl jó az átlag helyesírása?

Figyelt kérdés

Szankciókkal, büntetőpontokkal sújtanám a helyesírás szabályainak be nem tartását.

Mi a véleményed?

2022. ápr. 26. 23:58
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Igen, érthető minden válsz, én magam is mellé mellé nyomok és nem veszem észre mindig, ha hibáztam. A prediktiv szövegbevitel sem mindig "segít" de a "tudhassuk" és fent említett "kapájjam" idegesít. Magam úgy vagyok vele, hogy legalább törekszem jól, ha úgy tetszik helyesen írni. Nem mindíg sikerül ez is igaz.
2022. ápr. 27. 13:15
 12/21 anonim ***** válasza:
87%

Nekem olyan is volt már, amikor elvitt a kérdés helyesírása. Konkrétan emlékszem, hogy egyszer beírtam az ijedni szót ly-nal. Rendesen szégyelltem magam. Írtam a modinak, hogy vagy törölje, vagy javítsa, mert a kardomba dőlök, ha ránézek :D

Sajnos az sem segít, hogy olvasni nem akarunk. Manapság már több helyen lehet kutatások eredményeit olvasni, hogy az emberek nagyobb része az élete során egy könyvet sem olvas el. Max 10 mondat az a hossz, amit képesek átfutni. Márpedig ha látjuk magunk előtt a helyesen leírt szöveget, sokat tanulhatunk belőle.

Hasznosnak gondolom a kérdésedet amúgy, mert ha csak pár napig is, de tuti figyelni fogok a helyesírásra, és nem leszek rest visszaolvasni a beírt szöveget elküldés előtt és javítani. :)

2022. ápr. 27. 13:21
 13/21 anonim ***** válasza:
81%
Sajnos én is rendszerint csak küldés után veszem észre a hibá(ka)t, pedig lenne időm átolvasni és javítani.
2022. ápr. 27. 14:44
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Na igen, engem a helyesírási hibáknál sokkal jobban idegesít az, amikor valaki nem képes megkülönböztetni a helyesírási hibákat a gépelési hibáktól.

Én meg azt szoktam csinálni egyébként, hogy egy-egy szót 100x leírok 5 soron belül (pl ha valamit nagyon nyomatékosítani akarok akkor a "konkrétan" szót :DD), és sajnos csak utólag veszem észre.

Amúgy engem a saját helyesírási hibáim idegesítenek mert kevésbé tartom az írásomat "komolyan vehetőnek", de az hogy más hogy ír nem igazán érdekel, mert nekem nem az a lényeg - bár azért sugall valamit az adott emberről is (de nem csak a helyesírásról beszélek, hanem az írásmódról, stílusról, stb-ről. Pl azokat az embereket valamiért "gyűlölöm", akik minden 5 szó után ...-ot tesznek, én nem tudom ez miért fejlődött ki és ki találta ezt ki, de gyakorlatilag már egy társadalmi jelenség annyi ilyet látok)

2022. ápr. 27. 14:47
 15/21 anonim válasza:
100%
Máshol sem
2022. ápr. 27. 15:10
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Ne keress egyetlen okot ott, ahol rengeteg van.

És ezek között szerepel a funkcionális analfabéta is, a tudatlan, a figyelmetlen, a gyors és hibázó, a gép és számtalan más, meg ezek kölcsönhatása.

De vannak általánosabb problémák is. Például a fejlődésből következő gyorsaság, és az ehhez való megfelelési kényszer. Az ember viszont adott sebességre van "kárhoztatva", minél gyorsabb, annál többet hibázik. Itt van a túltermelési válság is. Ez versenykényszert idéz elő, mert különben (hited szerint) lemaradsz. Csak nagyon kevesek képesek leállni és végig gondolni, hogy éppen ellenkezőleg, a hajszoltság fáradtságot, hibákat és végül lemaradást, majd elveszést eredményez. Az ember legfőbb erénye, amitől kiemelkedett az élőlények fölé (bár ebben kezdek kételkedni), a megfontoltság. És a mai élet ez ellen hat. És nagyon sokan (sőt, egyre többen, kényszerből is) inkább az ész nélküli gyorsaságot választják, nem meggondolván, hogy éppen ekkor vesztik el előnyüket.

Utoljára még megemlítek egy hibát gyártó helyzetet. Egyre több helyesírásellenőrző rendszer fut minden számítógépnek nevezett (mos okoseszköz) berendezésen. És ezek polkolian rosszak. Tele vannak jónak tekintett szavakkal, amik értelmetlenek, és rengeteg szó hiányzik az adattárukból, amit hibának jeleznek. Aki automatikusan hagyatkozik ezekre, több hibát vét, mint nélkülük. Ez a jelenség adja a legkiválóbban annak a manapság dúló vitának, miszerint (ma) van-e mesterséges intelligencia, vagy sem, ékes bizonyítékát: nincs mesterséges intelligencia!! Ha ez az, akkor sürgősen megszüntetendő az intelligencia.

Gondosan végigolvastam újra, ha már ez a téma, van e benne helyesírási hiba. Volt! Egy csomó, amit a rendszer hibának mutatott, de nem volt az, és egy csomó, amit jónak tartott, pedig betű elütéstől kihagyásig és duplikálásig minden volt benne. Kíváncsi lennék, mennyi maradt még? Mert állítólag az ember nem tökéletes. Ugyanis cselekvő.

2022. ápr. 27. 16:20
 17/21 anonim ***** válasza:
42%
... szóval az okoseszköz nem mos, hanem most.
2022. ápr. 27. 16:22
 18/21 anonim ***** válasza:
48%
17. Pedig manapság már egy mosógép is lehet okoseszköz.
2022. ápr. 27. 16:37
 19/21 A kérdező kommentje:

14# Velem is előfordul, hogy csak a küldés után veszem észre a hibát.

Ennek az lehet a magyarázata, hogy más ingerként jut agyunkba az olyan információ, amit már "kritikus szemmel", kevésbé sajátunkként olvasunk.

A megírt "saját" szöveget gyorsolvasással futjuk végig, mivel mi fogalmaztuk, ezért könnyen átsiklunk a hibákon. Én például, ha egy épp megírt saját dokumentumot átteszek más formátumba (pl. Worldból PDF-be, vagy nyomtatási képbe) már más szemmel nézem azt (úgy gondolom nem tudatosan), jobban kitűnnek a hibák, ha vannak. Lehet általánosan ez nem igaz, de nálam érvényes.

2022. ápr. 28. 21:11
 20/21 anonim ***** válasza:
Egyébként a másik "kedvencem" amikor rövidítve írunk dolgokat pl, tükörtojás helyett tüktoji. :D
2022. máj. 4. 13:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!