Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Újév vs. új év. Mikor melyiket...

Újév vs. új év. Mikor melyiket kell használni?

Figyelt kérdés

Hogyan helyes?

- Boldog Újévet!

- Boldog Új Évet!

- Sikerekben gazdag, boldog új évet!

- Sikerekben gazdag, boldog Újévet!

- Az Újévben megfogadtam..

- Az új évben megfogadtam..

- Terveim az Újévre

- Terveim az új évre

Még lehetne sok példát sorolni, van valami szabály a használatára?

2022. jan. 4. 22:32
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Az "újév" január 1-jét jelenti. Ez újév napja. Az "új év" pedig az ezzel a nappal kezdődő évet - legalábbis az elején, mert augusztusban már nem annyira új.
2022. jan. 4. 23:21
 2/5 anonim válasza:
91%

Az újév egybe írva az ünnepnap, az év első napja. Ha pedig a “hamarosan kezdődő, illetve rövid idő óta tartó év”-re gondolunk – mivel ilyenkor az új szó jelző, és a jelzős szerkezeteket külön írjuk, – az “új évet”használjuk.

A B. ú. é. k. a naptári év fordulója idején, szilveszter, illetve újév napján használatos „Boldog új évet kívánok!” köszöntés rövidítése (gyakran BÚÉK alakban, betűszóvá összeforrva használatos).

Amúgy meg itt egy oldal ahol meg tudsz nézni akármilyen szavak helyesírását, külön vagy egybe írását stb.

[link]

2022. jan. 4. 23:26
 3/5 anonim ***** válasza:
És a különleges eseteket kivéve (pl. mondat elején) mindig kis ú.
2022. jan. 5. 12:20
 4/5 A kérdező kommentje:

A napokban a TV-ben láttam egy feliratot, Boldog Újévet, és sok képeslapon is ugyanúgy írják. Ezen kezdtem gondolkodni, mit is jelent az Újév, és helyes-e egybe írva.

Névként egybe írva nyelvtanilag elfogadható, és érthető, így nevezzük az év első napját. Ha megszemélyesítem az évet, akkor még a nagy kezdőbetű is megmagyarázható. De milyen kívánság az, hogy „Boldog Újévet”, egy napra szóló? Az év többi napján meg üssön meg a guta?

Ha meg külön írom, akkor december 31 éjfélig egyértelmű az új év megfogalmazás, jelen esetben a 2022-es évet jelentette. De ha éjfél után felhívok valakit, mint ahogy sokan teszik, akkor 2022 már a jelenlegi év, és az új év a 2023-at jelenti. De mi értelme van 2022 január elsején 2023-ra boldog új évet kívánni?

2022. jan. 5. 23:52
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha kellemes karácsonyt, húsvétot, boldog születésnapot kívánnak, akkor is csak az adott egy/néhány napra kívánnak jókat. Az újév napja is egy ilyen kiemelt nap.

Valamikor régen helyes volt nagybetűvel írva is, most már csak kisbetűvel jó írni az ünnepek neveit.

144.:

[link]

A betűszóként közhasználatúvá vált rövidítéseket szabad nagybetűkkel írni, mint BÚÉK. Ami önmagában egy téves rövidítés, de így terjedt el néhány évtizeddel ezelőtt a képeslapokon (vagy pontosabban, rövid u-val, BUÉK), mindegy. A rövidítés egyértelművé tétele miatt szokás minden tagot nagybetűvel kezdeni, meg mert az angolok és németek is ezt-azt nagybetűvel kezdenek a képeslapjaikon, és ugye milyen jó már majmolni őket.

2022. jan. 6. 18:22

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!