Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért ne mennék? Miért ne menjek?

Miért ne mennék? Miért ne menjek?

Figyelt kérdés

Miért ne: <feltételes v. felszólító mondatban:> mi ok volna rá, hogy ne? [Nem jössz?] Miért ne mennék? [Ne gyere v. ne jöjj velem!] Miért ne menjek?

[link]

A Miért ne menjek? használható a [mi ok volna rá, hogy ne?] esetben is, a Miért ne mennék? értelmében?

2021. szept. 5. 08:39
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Valóban hasznosak voltak a válaszok, köszönöm! :)
2021. szept. 9. 08:09
 12/14 BringaManó ***** válasza:
91%

tudom, hogy nem csak "szakszerűen" lehet használni a szakkifejezéseket, de én épp ennek tudatában fogalmaztam így:

„a "feltételes mód" egy olyan szakkifejezés, amelyet nem szoktunk másra használni”

tehát szerintem nem olyan, mint a "lelőhely".

ami a lelőhelynek megfelel, az itt épp a "feltételes mondat" kifejezés volna... (amelyet szintén említettem)

ugyanis a "Nem jössz?" és "Miért ne mennék?" nyelvtanilag nem feltételes mondat: a feltételes mondat összetett mondat, és van benne egy "ha" is. :-)

"Nyilván a feltételes mondat megfelelőbb."

hát, csak egy kicsit. :-)

2021. szept. 9. 11:37
 13/14 A kérdező kommentje:

Hasonló kérdés, itt melyik a jobb?

Ezt is megértem, hogy itt legyek.

Ezt is megértem, hogy itt vagyok.

Ezt is megértem, hogy itt lehetek.

2021. szept. 14. 06:40
 14/14 A kérdező kommentje:

Illetve:

Alig vártam, hogy itt legyek.

Alig vártam, hogy itt lehessek.

Itt melyik?

2021. okt. 3. 11:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!