Ha "de"-vel kezdek mondatot az minden esetben hibának számít?
Mivel a "de" egy kötőszó, ezért vessző után áll. Úgy tanultam, hogy nem kezdünk kötőszóval mondatot (pl. hogy, meg, mert, azért), mégis sok cikkben és újságokban is (pl. a Metropolban)kezdenek azzal mondatot, hogy "de".
ezen kívül tudtommal az a szókapcsolat sem helyes nyelvtanilag, hogy "de mivel".
Jól tudom ezeket? Mostmár elbizonytalanodtam ezzel kapcsolatban.
"de mivel"
Ez így helytelen, hiába használják gyakran.
Helyesen: "de mert".
A "mivel" az eszközt határozza meg.
Lényegtelen, hogy kötőszó, vagy akármi, mert a mondat értelme a lényeg és nem a nyelvtani szakszavak. Kérdező! Elsősorban a szövegértésre figylej, az legyen rendben. Az a fontos.
Ha a "De" mondatkezdés az folytat egy másik mondatot, akkor összeolvasva, vagyis szövegkörnyezetben megfelelő. A nyelvtani besorolása mellékes, amire csak egészen ritka esetben támaszkodunk, ugyanis egy szövegnek az értelme a legfontosabb, ahogy a közlendő folyamatos tartalma fut. Ugyanígy "és" is állhat a mondatok elején a tartalom folytatásaként.
Annyit érdemes nézni, hogy ritka legyen az ilyen "De" és az "És" mondatkezdés, csak ennyi, egyébként rendben van. Szóval néha okés és legyen illeszkedő a közléshez.
Szirentem így helyes: "Azt, hogy az ajtót mikor nyitották ki, már nem fogjuk megtudni."
A "hogy" szónak van más jelentése is, nem minden esetben kötőszó pl. "Hogy vagy", "hogy(an) tudnám elintézni az ügyeimet" vagy simán kérdőszó is lehet: "hogy?"
Hogy: kötőszó, vagy a hogyan kérdőszó rövidülése.
A "de" is két jelentéssel bír. (Nem mész suliba? De, mindjárt.)
Egyetértek, de azért tegyük hozzá, hogy az "azt" nélkül sem feltétlenül helytelen, inkább csak hanyag.
A "hogyan" a szebb mondatkezdő változata a "hogy"-nak, de van, hogy a "hogy" jobban illik, például az általad vázolt "Hogy vagy?" esetében is.
lehet mondatot kezdeni kötőszóval, semmilyen szabály nem tiltja, annyiszor kezdesz mondatot de-vel, ahányszor akarsz, és nincs olyan szabály sem, hogy a szöveg mondatainak maximum 5%-ban fordulhat elő..
a de mivel ugyanúgy helyes, használhatod
milliószor előfordul, hogy két kötőszó áll egymás mellett, ilyenkor csak annyi történt, hogy az egyik kötőszó beékelődött a másik kötőszó mellékmondata elé
át is alakítható a mondat ilyen esetekben:
pl. magdi megbotlott, de mivel kapaszkodott, nem esett el
-> magdi megbotlott, de nem csúszott el, mivel kapaszkodott
ennyi a nagy varázslat
üdv
egy nyelvész
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!