Hogy mondjuk helyesen? Föl vagy fel
Én szabolcs megyei vagyok, és nálunk csak szeg van, zsemle és vedér, ill. tejfel, de az hibás. Minden ö-zést urizálásnak tartanak.
Aztán Szegedre jártam egyetemre és az ö lett a tájszólás.
A hivatalos viszont a szabolcsi, mert az a Kazinczy-féle kiejtés.
A föl,az nem tájszólás.
Mivel a magyar nyelv nagyon mekegős,ezért van egy szabály,hogy ahol lehet,ott föl-t használjunk,nem fel-t.
Példák:
feltétlenül - föltétlenül
feltételezni - föltételezni
fel - föl
Azonban a házi föladat nem értelmes,csak a házi feladat.
Anyukám néha mond csak felt,és inkább sűrűbben fölt,ugyanúgy,mint a nővérem,Bianka,de nálunk,a családból senki nem falusi,csak anyukámnak az apja,anyja viszont asszem Pécsi.
Attól függetlenül anyukám sem,sem pedig Bianka nem használja,hogy föltétlenül,meg hogy föltételezni,és tényleg nem helyes a házi föladat.De a fel helyett nyugodtan használhatunk fölt,én viszont nem szeretem annyira használni a fölt,ügyelni szoktam rá,hogy inkább azt a változatot használjam,hogy fel,de írásban is mindig felt használok.Amúgy mindkettő helyes.A szeg és a szög,a tejfel és a tejföl,a fel és a föl,a felad és a fölad,a feltétlenül és a föltétlenül,a feltételezni és a föltételezni,a veder és a vödör,és az egyéb e-s,ö-s változat is helyes,kivéve,mint már írtam,a házi föladat,az házi feladat,és amúgy nekem nincsen vele semmi bajom,és senkinek sincsen,csak manapság(már bocsánat,hogy ezt a szót használom,már megszoktam,hiszen ez nem falusias)már nem igen használom,és azokkal sincsen semmi bajom,akik Pestiek,akik Szegediek(Szögediek,de ezt sem használják már)és akik falusiak,sem akik falun vagy tanyán élnek.Na hali!Ja és:nem veszekedni akarok,de ha ezt a hozzászólást a stílusa miatt törlik,azt nem veszem magamra,és légyszíves,emiatt senki ne kezdjen el veszekedni!Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!