Hogy mondjuk helyesen? Föl vagy fel
mindkettő helyes
de asszem a föl a régiesebb, illetve Szeged környékén inkább azt használják
ez azért trökkös, mert ez nem helyesírási kérdés.
A helyesírás azzal foglalkozik, hogy a hangalakot (a kiejtett szót) miként kell leírni. Ez két külön hangalak ezért az, hogy melyiket használod, az nem helyesírás kérdése.
Maximum szépbeszédi kérdést lehet belőle csinálni és elvitatkozgatni a dolgon.
Van azonban egy olyan szabály (íratlan), hogy a kettőt nem szabad keverni. Vagy a fel-t használod, vagy a föl-t de egyszerre a kettőt váltakozva nem illik. Ez viszont már stilisztika.
Mindkét változat 100%-osan helyes, bár a nyelvészek inkább az "ö"-s változatokat részesítik előnyben, mert már így is eléggé "mekegős" a magyar nyelv. Tehát ahol lehet, érdemes az "ö"-s változatát használni minden szónak, amelyiknek létezik.
Valaki azt írta, hogy Szeged környékén ö-nek ejtik, de e-vel írják. Hát nem tudom. A franciák esetleg. Én is szegedi vagyok, de ha e-t látok, e-t is mondok, ha ö-t mondok, ö-t írok és mindenki, akit ismerek.
Egyébként pedig valaki említette a tájszólást. Erről jut eszembe: Nagy tévedés, ha valaki azt gondolja, hogy a fővárosban és környékén beszélt nyelv egyenlő az irodalmi nyelvvel. Azon a tájon szinte irtóznak az ö hangtól, míg az irodalmi nyelvben bőven akad. Ha megfigyeljük, a régi magyar filmekben (Jávor Pál idejében, tehát nagyon régen) még előszeretettel alkalmazzák, és NEM csak a parasztbácsik beszélnek így, hanem a tanult emberek is. Aztán az ország valahogy erősen főváros központú lett, és az ottani tájszólást kezdték preferálni. Sajnos.
Pár hajmeresztő példa:
pecek - pöcök
tejfel - tejföl (Egy pesti nyaralás alkalmával saját szememmel láttam gyerekkoromban, úgy rémlik, már nem így írják)
zsemle - zsömle
szeg - szög
veder - vödör
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!