Mi a sügér többesszáma?
Amit anyanyelvi magyar beszélő rendszeresen mond, az helyesen van mondva. A “sügerek” alakot gyakorta hallom, főleg horgászok szájából. Én nem mondom így, de attól még tök jó, azaz “helyes”. Ugyanígy van olyan magyar, aki “butrot” vásárol, vagy “motrot” vezet, és ez azon a vidéken (Szilágyság) teljesen megszokott.
Én pl. nem azt mondom, hogy hattyúk, hanem azt, hogy hattyak, ugye a fattyak mintájára, de volt egy Nándor nevű egyetemi évfolyamtársam, akit a katonaság alatt Nanyinak becéztünk. Ha már a Sándor Sanyi. Utóbbiak persze csak szójátékok, nem állítom, hogy a “hattyak” a hattyú “helyesen” toldalékolt alakja. Csak azt, hogy nincsenek kőbe vésett szavak, szóalakok, és ami a köznyelvtől eltér, az éppoly mértékben magyarul van, mint az, amit a tv-ből is hallunk.
"Az a sok pont nem egy szó vagy szókapcsolat bepótlását jelölte, hanem egy befejezetlen mondatot."
tudom, de mivel te pont a befejezetlen mondatod értelmezésével kapcsolatban kezdtél polémiába (és megvádoltál a szavaid kiforgatásával), kénytelen voltam megmagyarázni, hogy miért értettem úgy, ahogy értettem. (mert én valóban úgy értettem)
"Tehát logikátlan kiragadni szavakat a szövegből és oda pótolni."
nem "kiragadtam szavakat", hanem – természetszerűleg – a kontextus alapján próbáltam kikövetkeztetni a befejezetlen mondat végét, mit tehettem volna mást.
ez nem volt logikátlan lépés, csak nem érted. javaslom, hogy ilyen esetben inkább kérdezz. :-P
(de igazából nem hinném, hogy nem érted, inkább "csak" nem akarod érteni, úgyhogy ezen a szinten inkább nem folytatnám a befejetlen mondatodról szóló diskurzust)
- - - - - -
"Az angol és magyar rendhagyó többeseket meg értelmetlen összehasonlítani."
hálisten nem is tettem ilyet. :-)
"Mivel a magyarban a rendhagyóak is egy adott logikára épülnek,"
jaj, jaj, ne...
még jó, hogy most mondtam el, hogy a mieink sem csak egy logikára épülnek... (és még nem is említettem mindet, vannak további "logikák" is, pl. tetvek, darvak, lovak, kövek; lufi, de férfiak, gázok, de házak, tökök, de völgyek, bábok, de lábak, stb.)
de ha csak egy logikára épülnének, abból sem tudnánk megállapítani, hogy egy adott szó éppen rendhagyó-e, vagy nem...
ha valamiből meg tudnánk állapítani biztosan, akkor nem is lenne "rendhagyó".
"míg az angolban nincs logikája a rendhagyó többesszámoknak."
ott is vannak csoportok, amelyeken belül van "logika":
pl. a latinból/görögből átvett többes számok:
alumnus > alumni
appendix > appendices
aquarium > aquaria
bacterium > bacteria
cactus > cacti
corpus > corpora
criterion > criteria
curriculum > curricula
fungus > fungi
medium > media
a f(e)/ves típusú csoport:
calf > calves
dwarf > dwarves
elf > elves
half > halves
knife > knives
life > lives
loaf > loaves
shelf > shelves
wife > wives
az oo/ee csoport:
foot > feet
goose > geese
tooth > teeth
vagy ez a néhány:
potato > potatoes
tomato > tomatoes
volcano > volcanoes
és vannak az egyedi vagy egész ritka kivételek, pl.:
child > children
man > men
ugyanígy a magyarban is vannak egy-egy fajta logikára épülő csoportok (ahogy már fentebb mutattam), meg egyedi, különleges kivételek (ahogy már erre is írtam példát).
"És igen illik egy magyarnak tudnia a többesszámokat, még akkor is ha sose használta a szót korábban. Mert ez alap nyelvtan egy magyar embernek."
a szabályos többes szám valóban a nyelvtan része, de a rendhagyó formák (nemcsak a többes számban, hanem minden másban, pl. igeragozásban) pont azért "rendhagyók", mert nem illenek a szokásos rendszerbe. nem lehet kikövetkeztetni ezeket lexikális tulajdonságaikat, hanem műveltség, olvasottság, tájékozottság kérdése, hogy ismeri-e az ember az adott szó elterjedt használatát.
ha valaki nem tud valamit, akkor nagyon jól teszi, ha megkérdezi.
ha a GYK-n teszi ezt, az nem tűnik egy nagyon rossz ötletnek.
ha ezért megkapja tőled a magáét, az nem rá vet rossz fényt...
Szerintem a sügerek sem rossz, ahogy pl az egér az egerek.
A magyar nyelben előfordul hogy toldalekolasnal valtozik a magánhangzó.
Az általam ismert horgászok leginkább sügeret mondanak.
Elmennek sügerezni, viszik a sügerező botot, és fognak egy szép sügeret.
Régen egy kolléga hordott be a munkahelyre horgászújságot, abban is írtak a sügerezésről. A neten is sok cikket találni így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!