Milyen szófaju szavakra vonatkozhat a hagyomány elve? Példákkal lécci.
Kedves 12:23-as, milyen dátumról beszélsz? Egyáltalán elolvastad, amit írtam, vagy csak dől belőled az, aminek nem kellene?
Pedro
"...főnevek többes száma pedig nem helyesírási kérdés"
Hanem micsoda? Főleg egy régies többesszám esetén???
Pedro
Értem, elfogadom. Viszont a "hagyomány elve" (ami a kérdés volt) akkor is vonatkozik rá szerintem.
De lehet, hogy a régies többes szám nem is hagyomány... Hogy is feltételezhettem ilyet?
Pedro
Ha így vesszük, akkor az egész nyelv hagyomány. A helyesírás alapelvei egy egzakt tudományos tétel:
a) kiejtés elve: ez vonatkozik szinte mindenre a magyarban, a magánhangzó időtartam feltétlenül idetrtozik.
b) Szóelemzés elve, ide tartoznak a hasonulások, összeolvadás pl adj
c) A hagyomány elve, amiről itt beszélünk, a régies családnevek és az ly, tehát főleg főnevekre és melléknevekre jellemző.
d) Egyszerűsítés elve: pl öccse, nem öcscse
Mindezek benne vannak a Magyar helyesírás szabályai című akadémiai kiadványban, interneten is megtalálható.
Kedves 87%-os, köszönöm a PONTOS választ, ezt hiányoltam. Így már helyre tudom tenni a dolgot, és értem, hogy miért volt a tegnapi 12:23-as válaszod. Enélkül ugyanis (nem szakember számára) értelmezhetetlen.
Tisztelettel:
Pedro
Hagyomány elve:
Ezeket a szavakat akkor tudod leírni
helyesen , ha figyelsz a hagyományra
ha megtudanulod,régen hogyan írták őket.
A ly és a j régen két különböző hang
volt a magyar nyelvben.Vagyis a ly-os
szavakban a hogyomény érve érvényesül.
pl.
selymes
somplyog
harkály
seregély
bagoly
hely
stb...
A régies családnevek esetébben
úgy érvényesül a hagyomány elve,
hogy megőrizzük az eredeti írásmódot.
Pl. Eötvös
Kiss
Bátorhy
Tóth
Lotz Károly
Ady Endre
Széchenyi István
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!