A helyesírást párhuzamba vonod az intelligenciával?
Nem arra gondolok, mikor valaki el ír 1-1 szót, nem használ ékezetet, etc. Mikor konkrétan a mondatban több a hibásan leírt szó, mint a helyes. Akár Interneten, van hogy ezek alapján valakivel kétszer meggondolod, hogy neki állsz beszélni?
Nálam pl fb-n ha ilyet látok akár beszólásban, vagy "megmondó" emberként többször jön az ki, hogy ilyennel nem állok le eszmecserét futtatni, mert úgyis unintelligens. De persze ez lehet csak az én nézetem, ti mit gondoltok erről?
##22 akkor is lehet valakinek jó a helyesírása, ha nem olvas sokat, de aki sokat olvas annak mintegy "magától" rögzül.
Én sem mindig szerettem az irodalmat és nem mindegyik kötelező olvasmány volt a kevencem, de emellett rengeteget olvastam/olvasok. Itt inkább az lehetett a meghatározó, hogy nem szeretem, ha mások határozzák meg, mit olvassak.
Azt most hagyjuk, hogy a helyesírás mennyire a kulturális, intellektuális "higiéné" jele, mert erről oldalakat lehet vitázni.
A fontos pont szerintem, hogy az első benyomást mi adja.
Valakinek az írásából a rossz helyesírás sokkal előbb kisüt, mint az írás intellektuális szintje. Tehát mire észreveszed, hogy ez az ember nem hülye, csak helyesíráshoz trehány, lusta vagy rajta kívül álló okokból ír helytelenül, már megszületett benned a helyesírása miatt ELŐÍTÉLET és ez befolyásolni fogja a későbbi komplett ítéletedet is.
Éppenséggel a fordítottja is igaz. Ha valaki tökéletes helyesírással, jó fogalmazással ír, később veszed észre azt is, hogy hülyeséget hord össze.
Szóval ha valaki buta, azért írjon helyesen, hogy ez később derüljön ki.
Ha valaki nem buta, azért írjon helyesen, hogy intellektuális szintjének megfelelően értékeljék, ne lejjebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!