Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Diákban miért hat esztétikusab...

Diákban miért hat esztétikusabbnak, ha nem használunk mondatvégi írásjeleket?

Figyelt kérdés

Helyesírásra igényes embereknél is megfigyeltem, hogy az általuk szerkesztett előadás diákban nem használnak mondatvége írásjeleket.

Pl. ez van az egyik dián:

"A kutyák állatok

- Szeretik a húst

- - Azért, mert nem növényevők

- Háziasítottak

A farkasok nem!

- Vadon élnek

- Vadásznak"

Itt leírva nagyon igénytelennek érződik, hogy nem teszem ki a pontokat, mégis, ha diában látom ugyanezt, akkor ott viszont esztétikusnak hat és ott kifejezetten zavar, ha ki van téve a mondatvégi pont.

Amit érdemes megfigyelni, hogy csak a pontot szokták elhagyni, a többit "!", "?" nem.

Mi a magyarázat erre? Miért van ez?

2021. ápr. 22. 13:46
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Könyvvel kapcsolatban: Ha beidézek egy vázlatot prezentációból, akkor viszont ott hat hülyén, hogy mindenhol van írásjel, de az idézett szakaszban nincs. :) Vannak itt érdekes dolgok. Amikor szakdogát írtam, akkor emlékszem, hogy visszadobták javításra, mert diából idézett szövegboxban nem voltak írásjelek. Na, ezt megoldottam úgy, hogy betettem screenshotként, akkor meg már nem volt velük problémája. :D Pedig a hatás ugyanaz.
2021. ápr. 22. 14:43
 12/15 Tepfal ***** válasza:
90%

A szakdogádat semmiképpen nem kellett volna visszadobniuk, ha idézőjelben idézted, hiszen szó szerinti idézetet nem változtathatsz meg (jelzés nélkül) - függetlenül a forrástól. Viszont illett volna jelezned (a sic! jelzéssel), hogy a hiba nem tőled származik, hanem az eredeti forrásban - a prezentáción - így szerepel. Ahol a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően, ha a felsorolás mondat részeként szerepelt, írásjegyekkel kellett volna elválasztani az elemeket. Amikor képként raktad be, azért nem volt vele probléma, mivel hivatkoztál a kép forrására, ahol - láthatóan - a helytelen helyesírással szerepelt a kérdéses rész.

A hatás tehát nem ugyanaz, mert az idézetnél nem lehetett tudni, hogy a helyesírási hiba az idézett műben szerepel, vagy a te (pl. másolási) hibád, a képnél pedig ez egyértelmű.

2021. ápr. 22. 14:52
 13/15 anonim ***** válasza:
88%
Wadmalac gondolatát akartam én is leírni; a vázlatpontok gyakorlatilag (al)címei a prezentációnak, címek után meg tényleg nem kell vesszőt tenni.
2021. ápr. 22. 17:00
 14/15 BringaManó ***** válasza:
54%

"A prezentációkészítés technikai kérdés"

jaaj... akkor hagyjuk is

2021. ápr. 23. 01:05
 15/15 anonim ***** válasza:
A kérdésben lévő példáknál a felsorolt dolgokat kisbetűvel kellene kezdeni, ha teljesen helyesen akarnád csinálni. Akkor eleve nem is tűnne minden sor egy külön mondatnak, és nem merülne fel, hogy mondatként kezelve írásjelet tegyél utánuk.
2021. máj. 2. 07:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!