Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Húsklopfoló vagy húskloffoló?

Húsklopfoló vagy húskloffoló?

Figyelt kérdés

2021. ápr. 13. 14:39
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
28%

Ezt találtam:

Mindkettõ jó, az én nyelvváltozatomban is |kloffol| van. Persze azt

meg kell hagyni, hogy az értelmezõ kéziszótár csak a |klopfol| címszót

ismeri. Mindenesetre az én nyelvváltozatomban ugyanígy |coff|,

|coffos| alakok vannak.

N.B. A német |pf| affrikátának nincs magyar megfelelõje, emiatt

mindenképpen hanghelyettesítés történik. Régen ilyenkor leginkább |p|

hangot alkalmazott a magyar, vö. |csap| < n. |Zapf|, újabban vagy a

|pf| hangkapcsolatot (amely nem felel meg a németnek meg az egy hang,

nem kettõ), vagy hosszú |ff| réshangot. Ez utóbbihoz felsorolnám az

Etymologisches Wörterbuch des Ungarischen történeti adatait a |copf|

címszó esetén (mivel a |klopfol| nem szerepel itt): 1769 |czoffot|,

|Copffot|, 1775 |tzaffba|, 1776 |Czofban|, 1795 |Tzoppod|; amikhez

hozzátehetem a Ballagi-féle 1873-as szótár |caf| adatát. Látszik,

mindhárom hanghelyttesítés elõfordul, de az |f(f)| a leggyakoribb.

2021. ápr. 14. 16:57
 12/18 anonim ***** válasza:
0%
Igazság szerint mindkettő helyes, mert az egyik a németből képzett alak, ez érthető okokból nem szerepel a helyesírási szótárunkban (ahogyan a többi idegen nyelvű képzett szó sem). A másik a magyar változat, ami benne van a szótárban is.
2021. ápr. 15. 00:48
 13/18 Wadmalac ***** válasza:
24%

#12: Helyesírásiban kloffolás van? Értelmezőben meg klopfolás.

:D

2021. ápr. 15. 07:39
 14/18 BringaManó ***** válasza:
71%

"érthető okokból nem szerepel a helyesírási szótárunkban"

nem értelek, a szótárakban klopfol van

2021. ápr. 15. 09:10
 15/18 anonim ***** válasza:
28%
klopfoló, de lehetne szomszédidgölő is
2021. ápr. 16. 14:40
 16/18 szeszka válasza:
Klopfoló.
2021. ápr. 22. 09:11
 17/18 BringaManó ***** válasza:

#11:

"Racskó Tamás: »Mindkettõ jó, az én nyelvváltozatomban is |kloffol| van. Persze azt meg kell hagyni, hogy az értelmezõ kéziszótár csak a |klopfol| címszót ismeri. Mindenesetre az én nyelvváltozatomban ugyanígy |coff|, |coffos| alakok vannak.«"

Oké, de ne tévesszenek meg senkit RT szavai: a "nyelvváltozat" azt jelenti, hogy ő hogyan MONDJA, a szótárban pedig nyilván az aktuális helyesÍRÁSnak megfelelő alak szerepel. Ez önmagában még nem ellentmondás (persze ezt ő sem mondta), a beszéd és az írás két külön dolog, pl. a zsepkendőnek mondott szót zsebkendőnek írjuk, ha éppen helyesen akarunk írni valamiért.

Arról aztán lehet vitát nyitni, hogy ha egy szónak kétféle/többféle ejtése van közhasználatban, akkor nem kellene-e írásban is megengedni mindet (bicikli/bicigli, klopfoló/koffoló – ahogy pl. intellektüel/entellektüel), illetve hogy egyáltalán hol a határ a között, hogy valami ugyanaz a szó másképp ejtve, vagy másik szó...

Illetve olyan is van a szótárban, hogy egyféleképpen ejtett, de többféleképpen írt szó: e-mail/ímél.

Ha minden szónak mindenféle ejtett/írott alakját felsorolná ("megengedné") a szabályzat, az megsokszorozná a jelenlegi szótárak méretét... :-)

Ebből adódik, hogy biztosan kell lenni valami szűk korlátnak, lehetőleg a legtöbb szónak egyféle ejtését veszik fel a helyesírási standardba, aztán persze mindenki úgy ír, ahogy akar. Ha indokolt valamiért a szabályzattól/szótártól eltérő formában írni, akkor általában nem lesz gond belőle, no para (vagy nópara). :-)

Persze sokféle eltérés lehetséges, és sokféle szituáció: egyes "hibák" (inkább "eltérések") érthetőek, indokoltak lehetnek, más hibákról lerí, hogy nem szándékos, hanem egyszerűen fogalma sincs a közlőnek, hogy hogyan volna helyes. Az utóbbi esetben szegénykét ki fogják nevetni. Ha másért nem, legalább azért érdemes nagyjából tisztában lenni a helyesírással, hogy okosan tudjunk választani a fenti kétféle hibák között... :-)

2021. ápr. 22. 13:39
 18/18 anonim válasza:
Húskalapács.
2021. ápr. 25. 19:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!