Kisiklott a vonat. Hogy van ez felszólító módban?
Figyelt kérdés
S_________ ki a vonat!!!
A magyar nyelv újabb zsákutcája!? :)
2010. aug. 18. 20:29
1/21 anonim válasza:
Sikoljon?:D
En a zajlassal voltam ugyanigy a multkor. Zajlik felszolito modban?
2/21 A kérdező kommentje:
Nah igen, a 'zajlik' sem jobb :))
2010. aug. 18. 20:34
3/21 anonim válasza:
Siklodjon ki a vonat? De szerintem ennek a felszólításnak nincs sok értelme. Max valahogy így: Azt akarom, hogy siklodjon ki ez a vonat.
De lehet hülyeség
5/21 anonim válasza:
Vonat, kisiklani most! Ez egy felszólítás és még nem is zsákutca :)
6/21 anonim válasza:
Teljesen értelmetlen felszólítani ilyent nem létező dolog! A nyelvvel lehet játszani de minek?
7/21 anonim válasza:
Sikoljék ki a vonat!
Így. De elég ritkán használjuk :)
8/21 anonim válasza:
Sikoljék, csukoljék! Azért tűnik szokatlannak, mert viszonylag pár évtizedenként van szükséged ezt mondani.
Pl. egyék már! Ez mennyivel gyakoribb!
9/21 anonim válasza:
Nyílik - nyíljék!
Látszik - látsszék! Siklik - sikljék, de nehéz,ezért sikoljék, ejtéskönnytő magánhangzó.
ha nem tudsz az nem a nyelv zsákutcája, feltétlen. Inkább a kérdés öngól.
10/21 anonim válasza:
Sikoljon vagy sikoljék. Furán hangzik, az igaz. Szerintem még jobb a "metsz" igéből a "messe".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!