Vakond túrás vagy vakond dúrás?
Figyelt kérdés
2021. jan. 14. 11:11
11/14 anonim válasza:
#9, Gondolom összetolás, feltolás, mint egybe halmozás, a föld kupacba tolása, mint mikor ekével vagy kapával megtoljuk a földet, talán valami ilyesmi.
12/14 anonim válasza:
Felénk is túr az a büdös vakondgyík, de aki elég sokat olvas kertészeti fórumokat, az szembesül vele, hogy a vakond bizony sok vidéken dúr... Szóval, tájszó, amit magyar anyanyelvű emberek százezrei tanultak az anyukájuktól, és a tanultak szerint helyesen is használják.
Kicsit gugliztam, és itt borsodi tájszónak írják a 'dúr'-t:
Itt szamoshátinak:
Itt meg dél-alföldinek:
Ezen belül itt hódmezővásárhelyi:
Itt kisiratosi:
Itt kiskundorozsmai:
Itt debreceni szó:
stb.
13/14 Mojjo válasza:
@12: Miskolci vagyok. Soha életemben nem hallottam azt eddig, hogy "dúr". De ha dúr is, akkor is egybe kellene írni.
14/14 anonim válasza:
Erről a dúrásról dúró dóra jutott eszembe
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!