Milyen lenne a magyar múlt idejű felszólító mód, ha lenne?
Azon gondolkodom, az vajon mit fejezne ki. Miért kellhet valakit a múltban felszólítani? Olyan lehet, hogy "kellett volna".
Ha olyan lenne a nyelvtan, akkor esetleg a múltbeli felszólítást lehetne ilyen módon idézni.
Ezen én is gondolkodtam már, és én azt mondanám, hogy a válasz a függő beszéd. Az én tudásom szerint a múltidő és a felszólító mód csak függő beszédben használható együtt, de javítsatok ki, ha hibásan mondok valamit.
Pl.:
Jelen: Menj el futni!
Múlt: Azt mondtam neki, hogy menjen el futni.
Jövő: Azt fogom neki mondani, hogy menjen el futni.
A wiki ( [link] ) szerint:
"A franciában [...], beleértve a felszólító mód múlt idő segédigéit. [...]"
Nem tudom ez mennyire jelenti azt, amit szeretnék.
A függő beszéddel való trükközés lehet megoldás, de eltolja a jelentéstartamot.
"Azt akarom, hogy menjen futni." múlt ideje valóban az, hogy "Azt akartam, hogy menjen futni." . És ha értelmileg a "Menj futni!" és az "Azt akarom, hogy menj futni." ekvivalens lenne, akkor készen is lennénk. De szerintem különbözik a kettő.
Igen, a függő beszédben való használata tényleg nem feleltethető meg egy "valódi" felszólításnak, ezt én is így gondolom.
Azonban azon a véleményen vagyok, hogy felszólítást a jelenen kívül nem lehet közölni, mivel kérések, parancsok, utasítások, tiltások kifejezésére használjuk, és azt pl. csak a jelenben mondhatom valakinek, hogy mit ne csináljon. Az igaz, hogy a jövőre/múltra utalok, hogy akkor (ne) csinálj valamit, de magát a felszólítást a jelenben teszem meg.
Elolvastam én is a magyar meg angol Wikit, és abból is ugyanez jön le nekem, amit föntebb írtam. Külön kell választani azt, hogy mikor szólítok fel valakit, és hogy mikori cselekvésre szólítom fel a felszólításban.
Jó lenne erről egy szakértőt megkérdezni, mondjuk Nádasdy Ádámot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!