Hogyan írjuk helyesen? Mizus vagy mizujs?
Sziasztok! Azért kérdezem, mert mostanában egyre többször látom mindkét alakot és ez kissé elbizonytalanít.
A válaszokat előre is köszönöm:)
Te atya világ, hatos, szállj le a magas lóról. Senki nem kíváncsi a sznoboskodásodra. Ami, amúgy számzszorta idegesítőbb, mintha azt kérdik meg az embertől, hogy mizújs.
Teljesen jó kérdés. Ha semmivel válaszolsz, akkor egyszerűen nem tudsz egy beszélgetést fenn tartani.
"...nem tudsz egy beszélgetést fenn tartani."
Olykor nem is érdemes. Egy beszélgetésnek szólnia kell valamiről...
Szerintem, mivel köznapi "szleng" rövidítésről van szó és megvan a saját evolúciója, kár a helyességről vitatkozni.
Elvben sehogy sem helyes, gyakorlatban meg mindegy.
Ha az angol nyelv megengedheti magának a wazzupot, mi is ezt.
Mivel nem szerepel a szótárban, „a népé” a döntés. Az a forma fog megjelenni valamely kiadványban, amelyiket a legtöbben használják, feltéve persze, hogy nem tűnik el a kifejezés néhány év múlva (szerintem nem fog). Az, hogy u-val vagy ú-val írandó, lényegében független az újság szó ú-jától, hiszen számtalan példa van arra, hogy szórövidülésnél megváltozik egy magánhangzó (gyújtófácska -> gyufa; információ -> infó; kilogramm -> kiló stb.).
Úgyhogy kedves kérdező, írd, ahogy jólesik, hibát egyik alakkal sem követsz el. (Nekem egyébként a mizus fura, nem emlékszem, hogy találkoztam volna vele.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!