Zárójeleket lehet zárójelbe rakni?
Tegyük fel zárójelbe akarok rakni zárójeleket valahogy így:
"Anna ((), közös ismerősünk ()) szereti a nyelvtant."
Azt akarom, hogy ezt úgy értelmezze az Olvasó, hogy a második "(" nyitó zárójel párja nem közvetlen utána jön, hanem az "ismerősünk" szó utáni zárójelezés közepén lévő ")". Valahogy így:
"Anna [(], közös ismerősünk [)] szereti a nyelvtant."
És az is fontos, hogy ha az egyik kapcsos zárójelet elhagyjuk, akkor a másikat is feltétlen el kell.
#4: "a sima zárójel kerül legbelülre, aztán a szögletes kijjebb, és a kapcsos legkijjebb."
kevered a matekkal... :-/
OH.296.:
"Zárójel kerek ( ), szögletes [ ], kúpos ⟨ ⟩, ritkábban kapcsos { }. Alapvetően a kerek zárójelet használjuk, a többi zárójelfajtát az azon belüli zárójelezésre szokás alkalmazni a fenti sorrend szerinti hierarchiában."
Gyurgyák:
"A zárójelek hierarchiája a következő: kerek ( ), szögletes [ ], kapcsos { }. Háromnál több zárójelet lehetőleg ne használjunk, mert ezt az olvasó – egy mondaton belül – úgysem tudja követni."
(vagy Wiki: "Ha zárójeles részen belül újabb zárójeles rész szerepel, akkor a ( ), [ ], ⟨ ⟩, 《 》, { } hierarchia szerint is jelölhetjük.")
Én is úgy tudom, hogy (blablabla [blablabla {blablabla} blablabla] blablabla) a hierarchia.
(Megjegyzem: van egy terület, ahol ez felborul: jogi szövegekben a jogszabályokhoz tartozó [általában dátumot {méghozzá a kihirdetés dátumát} tartalmazó] zárójeles részt nem piszkálják, meghagyják a kereket, és inkább a mondatot teszik szögletes zárójelbe, ha úgy kívánja meg a szöveg.)
Várj kipróbálom. (()) Lehet, minden rendben. :)
/Nem hagyhattam ki :)/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!