Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Folyóvíz és folyó víz?

Folyóvíz és folyó víz?

Figyelt kérdés

Mind a kettő helyes, eltérő jelentéssel, ugye?

Folyóvíz = a folyónak a vize. Például a Tiszának. Ha merítek belőle egy vödörrel, akkor mondhatom, hogy folyóvizet viszek a vödörben.

Folyó víz = víz, ami kifolyik (flakonból, csapból). Szóval a recepteknél, amikor ajánlják, hogy öntsük le vízzel, és mondják, hogy a csapból engedjük ki, akkor az egyértelműen folyó vízzel történő lemosás a helyes?

Szóval a fentebb említett vödrös példánál, ha elkezdem kiborítani a talajra és valaki kérdezi, hogy:

"- Miért nem szép tiszta ez a folyó víz?

- Folyóvíz." (így lakonikusan válaszolva).

Ez írásban így nézne ki helyesírásilag jól?

Én közel biztos vagyok benne, de azért jó lenne erre ha ráerősítene valaki.

Mint a jóleső és jól eső, hasonló esetet látok benne.

2020. júl. 25. 13:33
1 2
 11/16 BringaManó ***** válasza:

#10: félreérted: ezt a kifejezést (folyó vízben mosakodni/mosogatni) manapság leginkább környezetvédelem kapcsán szokták használni (ilyen szempontból ugyebár hátrány, mert – indokolatlanul – sok vizet fogyasztasz), illetve eseleg egészségügy/higiénia kapcsán (ilyen szempontból meg hátrány, ha pl. – túlzott(?) takarékosságból – ugyanabban az egy kád vízben mosdik le mind a hét gyerek...).

ez a példáimból is látszik (nem véletlenül válogattam őket így :-)

1. példa higiénia: "Tiszta folyó vízben vizezd be a kezed"

2. példa környezetvédelem (és kicsit higiénia): "folyó vízben hajlandó mosogatni, nem túl környezetkímélő módon"

3. példa: nyomor vs. emberi körülmények (ezen belül higiénia vs. nem-higiénia, illetve takarékosság vs. pazarlás): "sokat jelent folyó vízben mosakodni, terített asztalnál ebédelni"

azt hittem, hogy elég érthetően magyaráztam, amikor azt írtam, hogy "annak ellentéteként, hogy "lavorba, kádba, edénybe eresztett vízben"" – de ezek szerint nem... :-( – most már világosabb?

2020. júl. 25. 22:54
 12/16 BringaManó ***** válasza:

#9: MTA-link: ne istenítsük a gépet, sokszor mond butaságot... ez esetben is jobb, ha átgondolod a magyarázatait, mielőtt elfogadod:

1) mindkettőt azzal kezdi, hogy "A „folyó” melléknevet ...", pedig a folyó főnév is lehet (már a posztban is szó van erről: 'a folyónak a vize'), úgyhogy eleve nem lehet teljes a magyarázat.

2) a második magyarázat így szól:

"A „folyó” melléknevet és a „víz” főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:

A kifejezés egybeírandó, ha a jelentés ’vízfajta, olyan víz, amelyik nem áll’, vagyis az igenévi jelzős alakulat tagjai jelentés tekintetében összeforrtak."

ez alapján valóban mondhatnánk, hogy ugyanebbe belefér az is, ha "folyó()vízben mosogatok", hiszen ott is igaz, hogy "nem áll" a víz.

az a helyzet, hogy valóban csak megállapodás kérdése, hogy a mosogatóvíz/mosakodóvíz esetében úgy tekintjük-e, hogy "jelentés tekintetében összeforrtak", vagyis hogy ez valóban már egy külön "kategória" – vagy ahogy az MTA-gép fogalmaz: "vízfajta" –, ami indokolná, hogy egybeírjuk.

szerintem nem, és egyelőre a szótárak is a földrajzi értelmét írják csak, ahogy látom ('nem állóvíz'), de el tudom képzelni, hogy ez később változzon...

tehát jelenleg, ha konzervatívan akarnám írni – vagyis úgy, hogy "akadémiailag" is alátámasztható legyen –, akkor különírnám, de ha te inkább a haladás híve vagy, és ezért a "folyóvízben való mosakodást" is egybeírod, az is "védhető". :-)

2020. júl. 26. 00:04
 13/16 BringaManó ***** válasza:

[bocs, most újraolvastam a válaszokat, és látom, hogy gyakorlatilag ugyanazt is leírtam, amit a #2-ben is a kérdező... bocs, nem akartam plagizálni! :-)]

#3, #5: úgy látom, hogy ti is félreértitek, ti sem hallottátok még a folyóvíz szót természetföldrajzi értelemben. Pedig az állóvíz (mint tó, tenger stb.) párjaként használatos a folyóvíz a folyóra, patakra stb.-re, pl.:

[link]

"Magyarország folyóvizei"

[link]

"Hogyan ábrázoljuk a folyóvizeket a térképeken?

Földünk vizei lehetnek álló és folyóvizek. Az óceánok, tengerek és tavak alkotják a legfontosabb állóvizeket, míg az erek, csermelyek, patakok, folyók és folyamok a folyóvizeket. Az ember által épített víztározókat szintén az állóvizek közé soroljuk, ahogy a szabályozott vízfolyásokat és csatornákat folyóvizeknek tekintjük. (...)"

[link]

"A folyóvizek

A folyóvíz olyan vízfolyás, amelynek hossza 100-1000 km között van. A folyónak a forrásnál van az eredete, s útját a torkolatánál fejezi be. A folyó útja során másik folyóba, tóba, tengerbe beleömölhet. Ha 2 folyó találkozik, akkor a nagyobb folyó a főfolyó, a kisebb a mellékfolyó. Egy folyóvíz nagyságától függően lehet a forrástól számítva csermely, ér, patak, folyó és a legvégén folyam.(...)

Magyarország folyói

Az ország folyóvízhálózata egyenlőtlen.(...)"

2020. júl. 26. 00:14
 14/16 anonim ***** válasza:
52%

Ez a szótól függ, hogy mit szeretnél kifejezni. Pl az Amazonas egy folyóvíz, de pl a csapból folyó víz az már külön írandó. Ezt meg lehet állapítani az alany állítmánnyal is, de a legegyszerűbb ha csak valamihez hozzákapcsolod az adott szót. Pl a falon lefolyó víz - Magyarországon kevés a folyóvíz.

A folyóvizet általában folyókra (Duna,Tisza) szokták használni, a folyó vízet pedig igeként.

2020. júl. 26. 02:49
 15/16 anonim ***** válasza:

A lakásokban elérhető ivóvízre, csapvízre használható szinonimaként a folyóvíz? (csapból folyó víz értelemben)

A folyóvíz egybeírása nem kérdés, ha folyókról beszélünk, mert ebben az esetben a folyó főnévként értendő.

De: mozgó kép - mozgókép. Mindkettőben melléknév a mozgó.

A mozgó kép az, amit valaki éppen mozgat. A mozgókép pedig egy képfajta, méghozzá a film/mozi. Valami hasonlóra gondol az mta-s magyarázat is. Ennek analógiájára folyó víz - folyóvíz ugyanúgy használható vajon?

2020. júl. 26. 07:34
 16/16 BringaManó ***** válasza:

#14:

"Pl a falon lefolyó víz"

igekötővel minden más, azt szerintem ne keverjük ide...

"A folyóvizet általában folyókra (Duna,Tisza) szokták használni,

meg másra is, ahogy fentebb jeleztem, magyaráztam és példákkal illusztráltam...

"a folyó vízet pedig igeként."

ezt gondold át még egyszer :-)

2020. júl. 26. 11:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!