Folyóvíz és folyó víz?
Mind a kettő helyes, eltérő jelentéssel, ugye?
Folyóvíz = a folyónak a vize. Például a Tiszának. Ha merítek belőle egy vödörrel, akkor mondhatom, hogy folyóvizet viszek a vödörben.
Folyó víz = víz, ami kifolyik (flakonból, csapból). Szóval a recepteknél, amikor ajánlják, hogy öntsük le vízzel, és mondják, hogy a csapból engedjük ki, akkor az egyértelműen folyó vízzel történő lemosás a helyes?
Szóval a fentebb említett vödrös példánál, ha elkezdem kiborítani a talajra és valaki kérdezi, hogy:
"- Miért nem szép tiszta ez a folyó víz?
- Folyóvíz." (így lakonikusan válaszolva).
Ez írásban így nézne ki helyesírásilag jól?
Én közel biztos vagyok benne, de azért jó lenne erre ha ráerősítene valaki.
Mint a jóleső és jól eső, hasonló esetet látok benne.
Köszönöm a választ!
Nem éppen lettem okosabb, mert ezt a magyarázatot mind a két esetben bele tudom képzelni.
Mert a csapból kifolyó víz nem álló, ezért lehetne a def. alapján folyóvíz, de éppen a csapból folyik, így a (csapból) folyó víz is játszik.
Jó téma. Agyalgatok rajta.
Általában a folyó vizére nem mondjuk, hogy folyóvíz, inkább marad a folyó vize. Pl.: Az állatok a folyó vizét isszák.
Persze, nem kizárt, hoy folyóvizet mondanak ebben a mondatban is, csak ritkább. Nem?
Átszelem a folyót. Nem a folyóvizet. Átkelek a folyó vizén/folyón. Nem a folyóvizen. A folyó vize gyors sodrású. Nem azt mondom, hogy a folyóvíz gyors sodrású. A folyók vize hideg. Nem pedig a folyóvizek hidegek.
A tengervíz gyakoribb. Pl.: Tengervízből nyert só. Nem pedig a tenger vizéből nyert só, bár az is lehetne.
Mindenesetre a folyó vizéből (folyóvízből???) folyóvíz lesz, ha megtisztítják.
Ha a víz, ami folyik, akkor 'folyó víz' Pl.: Ez a zúgás a folyó víz hangja.
De ha egy fogalomként használjuk, akkor 'folyóvíz'. Pl.: A folyóvíz minősége megfelelő, tehát iható.
az egybeírtnak két jelentése van:
az egyik az a – jelöletlen kapcsolat miatti – összetétel, amit írtál ('a folyónak a vize', 'a folyóból kiemelt víz'),
a másik pedig a természetes (felszíni) vizek közül az, amelyik nem állóvíz. :-)
utóbbi esetben más az egybeírás oka: a spéci jelentés miatt van így (és esetleg az ejtés is szerepet játszik benne)
ld.:
---
a példapárbeszédről:
hát tkp. úgy van, ahogy írod, csak az a baj, hogy ez a "folyó víz"-es kérdés így teljesen életszerűtlen...
kb. így hangzana normálisan:
"– Miért nem szép tiszta az itt folyó víz?"
--
és még egy dolog:
a különírt jelzős szerkezetet is kétfelé tagolnám: az egyik, amit te írtál, vagyis az alkalmi jelzős szerkezet (pl. "gyorsan csörgedezik az itt folyó víz"),
példák a netről:
"nem habzik úgy a szappan egy karszthegységbeli üdülő fürdőszobájában, mint egy budapesti csapból folyó vízben"
"Langyos, gyengén folyó vízzel 5 percig mosni!"
de van egy olyan gyakoribb, szokványosabb használata is, pl. "folyó vízben mosogat", "folyó vízben mosakszik", vagyis annak ellentéteként, hogy "lavorba, kádba, edénybe eresztett vízben"
példák a netről:
"Tiszta folyó vízben vizezd be a kezed, és használj szappant"
"Csak langyos, folyó vízben hajlandó mosogatni, nem túl környezetkímélő módon"
"kinek jut eszébe a mindennapokban, hogy milyen sokat jelent folyó vízben mosakodni, terített asztalnál ebédelni, kényelmes ágyban aludni?"
#6-os
A "gyengén folyó víz" és a "csapból folyó víz" példa jó a különírásra. A "folyó vízben mosogat" és az összes példa a netről nem helytelen?
Igen, szerintem egybeírandó az #1-es válaszban található link alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!