Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Honnan ered a "kumma" szó?

Honnan ered a "kumma" szó?

Figyelt kérdés
Pl. "Egy kumma szót sem beszéltünk egymással..."
2010. júl. 30. 22:46
 1/7 anonim ***** válasza:
Tán nem akarja azt mondani h egy qrva szót sem... :D
2010. júl. 30. 22:50
 2/7 dellfil ***** válasza:

Azt, hogy honnan ered nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy nem a "qrva" szó elferdítése.

Szerintem valamilyen idegen nyelvből jött jövevényszó népies elferdítése. A szó eredetileg is azt jelenthette, semennyi, semmi, kevés, kicsi, vagy ilyesmit.

- Nincs egy kumma só sem idehaza. Ugorj, fiam hozz egy kilót a boltból! - mondta édesanyám annak idején.

Utána kellene nézni, nem latinból ered-e.

Olyasmi lehet ez, mint az "antanténusz szórakaténusz szóraka tike-toka ilibambusz" mondóka. Az a latint figurázza ki.

2010. júl. 31. 10:04
 3/7 anonim ***** válasza:

Nos, én a "qrva" helyett mondom ezt néha, ha nagyon muszáj káromkodnom valamit, mert semmi ilyesmit nem szoktam mondani.

Soha nem is hallottam arról, hogy létezne már ilyen szó más értelemben, hogy "kumma".

2010. aug. 1. 10:59
 4/7 dellfil ***** válasza:

Pedig sokan használják a kevés, kicsi, szinonimájaként. Akkor, ha kevés sincs, vagyis semmi nincs valamiből, így: egy kumma sincs. Még így is: egy kummanatnyi sincs. :D

dellfil

2010. aug. 1. 13:10
 5/7 anonim ***** válasza:

Netán a comma ferdítése lehet

[link]

(pl "egy jottányit se változtat", a jotta a héber írásban pont)

2010. aug. 1. 14:10
 6/7 anonim ***** válasza:
Akkor most mi van, ha én az életemben nem hallottam ezt a szót, sőt, nem is használtam soha, pedig magyar vagyok, Magyarországon élek, magyar az anyanyelvem és azt használom a mindennapokban? :-O
2010. aug. 2. 00:17
 7/7 anonim válasza:

[link]

Talán itt...

2010. aug. 5. 21:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!