Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A tökéletes helyesírással...

A tökéletes helyesírással kapcsolatos információk hol találhatóak?

Figyelt kérdés
2020. máj. 21. 11:43
 1/8 BringaManó ***** válasza:
100%

A szabályzatban:

[link]

(vagy félreértettem a kérdést?)

2020. máj. 21. 12:24
 2/8 anonim ***** válasza:
Ahogy az első válaszban is olvasható: a helyesírási szabályzat az origó, a biblia, az alfa és az ómega, a satöbbi. Van viszont rengeteg dolog, amit a szabályzatból nem tudsz meg, úgyhogy nyelvművelő cikkeket is érdemes olvasni, hogy bővítsd az ismereteidet.
2020. máj. 22. 14:22
 3/8 A kérdező kommentje:
és hol vannak ilyen cikkek?
2020. máj. 22. 14:24
 4/8 BringaManó ***** válasza:

A nyelvművelés az más téma, felejetsd el. (Illetve olvasgathatod, csak nincs köze a helyesíráshoz.)

Ha a szabályzat kevés, akkor mire vagy kíváncsi azon túl? Bővebben a helyesírás "másodbibliája", az Osiris Kiadó "Helyesírás" c. könyve taglalja, értelmezi, egészíti ki a szabályzatot (bár az még az előző szabályzat alapján készült, úgyhogy észnél kell lenni).

(Ha esetleg nem ilyesmi érdekelt, hanem hogy hogy lehet megtanulni helyesen írni, akkor az megint egy más téma – ha felteszed a kérdést, akkor majd arra is írnak okosakat, elsősorban azt a meglepő dolgot, hogy olvass sokat. :-)

2020. máj. 22. 16:45
 5/8 A kérdező kommentje:

Én ilyen tökéletes helyesírással kapcsolatos jogi szaknyelvre lennék kíváncsi. amiben mindent szakosítva akarnak kifejezni.

Tehát nem azt mondják odaadta, hanem elküldte, hanem előterjesztette stb.

Gondolom érted, mire akarok kilyukadni.

2020. máj. 22. 17:26
 6/8 BringaManó ***** válasza:

Talán értem, de ez megint nem helyesírás. Minden szakmának van saját szaknyelve (vagy legalább szakszavai, szakkifejezései), némelyik szaknyelvről van külön szakirodalom, pl. szótár, ilyesmik, akár az adott szaknyelv helyesírásáról is lehetnek külön okos írások (pl. az orvosi szaknyelvéről).

A jogi nyelv nincs kitüntetett helyzetben, szó sincs róla, hogy az az igazán "tökéletes helyesírás"...

Ráadásul ha te nem is a helyesírásra gondolsz, hanem a szavakra, kifejezésekre, stílusra, akkor azt pláne nem lehet mondani, hogy az egyik szaknyelv "tökéletes", a másik meg le van maradva...

Próbáld meg valahogy fejben szétválasztani a nyelvet meg a helyesírást, mert nagyon nem ugyanaz – bár nagyon sokszor keverik.

Nem tudom, hogy milyen kiindulási alapról érdekel ez (joghoz értő ember vagy? vagy éppen ellenkezőleg?), illetve hogy mi a cél (tudni akarsz úgy írni? vagy csak érteni szeretnéd ezeket a szövegeket? vagy csak egy konkrét szöveg megfejtése érdekel?) – nyilván ezektől függően más-más "tananyagra" van szükség.

[Nem hinném, hogy tudok ebben segíteni.]

Talán jobb lenne, ha konkrétabban megírnád, hogy mi lenne a feladat (vagy ha sok dolgot szeretnél, akkor egy példát rá), mert így nehéz lesz zöld ágra vergődni... Már az elején sem értettem, és tartok tőle, hogy most sem vagyok sokkal közelebb...

2020. máj. 22. 20:03
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi segítségedet is. Te mivel foglalkozol a civil életben?

Egyébként máshogy jelenleg nem tudom részedre a kérésemet.

Szeretnék tisztán, gyönyörűen és jól fogalmazni, választékosan.

Úgy, hogy az a legjobb legyen. A jogi szaknyelv is tetszik.

Olvasnék szakvéleményeket, ha tudnék szerezni valahonnan.

Olvasnék érdekesen felépített bonyolult szövegeket is.

2020. máj. 22. 21:57
 8/8 BringaManó ***** válasza:

"Te mivel foglalkozol a civil életben?"

mindenféle mással... :-)

"Szeretnék tisztán, gyönyörűen és jól fogalmazni, választékosan."

Az jó. Akkor lehetőleg ne a jogi nyelvet vedd alapul, arra ezek alig jellemzőek. :-)

Vannak olyan kezdeményezések is, amelyek éppen azt szeretnék, hogy legyen tisztán, jól fogalmazva a jogi (és egyéb "hivatalos") szöveg, szemben a jelenlegi, "közérthetetlen" módival... (pl. [link] )

"Olvasnék szakvéleményeket, ha tudnék szerezni valahonnan."

Miről?... :-o

"Olvasnék érdekesen felépített bonyolult szövegeket is."

Akkor majd ajánl neked irodalmi és filozófiai szövegeket valaki más – én sajnos nem vagyok olvasott. :-((

2020. máj. 22. 23:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!