Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Testbeszéde vagy testbeszédje?

Testbeszéde vagy testbeszédje?

Figyelt kérdés
Én j nélkül írnám, de a word aláhúzza.
2020. ápr. 26. 10:21
 1/9 anonim ***** válasza:
Testbeszéde
2020. ápr. 26. 10:40
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

A birtokjel I.sz. 3. személyű meghatározása az egyik legnehezebb.

Különleges szabályok léteznek e témakörben, de vannak, amely szavak esetében nincsenek szabályok, csak tendenciák.

Ilyenek pl. b, d, betűre végződő szavak, melyeknél a birtokjel j-s használata az elterjedtebb, de vannak kivételek. Írok néhányat:

- komódja

- cselédje

- beszédje

- térde

- nádja

- vadja

- pergődobja

- lába.

2020. ápr. 26. 12:54
 3/9 A kérdező kommentje:
#2 Azt írtad, beszédje, de én itt is a beszéde szót tartanám helyesnek, ahogy a kérdésben szereplő testbeszéde szónnál is. Bár ahogy írtad, hivatalosan itt nincs olyan, hogy helyes vagy helytelen, csak hogy melyik az elterjedtebb. Ezek szerint a j-s változat a beszéd szónál elterjedtebb? Nekem olyan furcsa.
2020. ápr. 26. 13:03
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

#2-es vagyok.

Igen, elgondolkodtató, amit írtál, de az én felfogásom szerint ezt a következőképpen tudnám illusztrálni, bár nem biztos, hogy ez a helyes.

1./ Az épület avatását megtartó képviselő beszéde (értem ez alatt a megfogalmazást, kiejtést, érthetőséget, ergo a beszédet, amit írtak neki) meghatotta az ott megjelent ünneplőket.

2./ A rendezvényen megjelentek testbeszédje kifejezte azt, hogy egyetértettek a szónokkal.

Nem tudom, érthető-e, amit ily formában leírtam?

2020. ápr. 26. 14:05
 5/9 anonim ***** válasza:

Egyik sem számít hibának, erre nincs szigorú szabály. Szerintem a ’testbeszéde’ az elterjedtebb alak (én is úgy írnám), de ha jobban tetszik a j-s változat, úgy is írhatod.

A nyelv egyébként itt is változik: ma már elvétve találkozhatunk az ’állapotja’ szóval, régen sokkal gyakoribb volt.

2020. ápr. 26. 14:35
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Jó volt a képviselő beszéde, de kicsit furcsa volt a vidékies beszédje.
2020. ápr. 26. 17:12
 7/9 anonim ***** válasza:
Nekem j-vel mindenképp rosszul hangzik, bármilyen értelemben is legyen használva, szóval kinek mi.
2020. ápr. 26. 17:25
 8/9 anonim ***** válasza:

#6-os!

Válaszod maga a tökéletes válasz, csak nekem nem jutott eszembe ilyen frappáns megfogalmazás! De ugyanerre gondoltam. Köszönöm!

2020. ápr. 26. 20:38
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

(Pedig nem is olvastam a kommentedet, bocsánat. De úgy látszik tényleg egy rugóra jár az agyunk.)

Amúgy tényleg a "beszéde" kicsit természetesebben hangzik, de ha éreztetni kell a beszéd szó pontos jelentését, akkor nem helytelen a birtokjel különbségével jelezni.

Ezt most találtam:

"A Balázs–Zimányi-féle Magyar nyelvhasználati szótár (Pauz-Westermann, Celldömölk 2007. 128.o.) a következőt mondja erről:

“Az egyes szám 3. személyű birtokos személyjel két változata: -a, -e vagy -ja, -je. Az eredetileg hangréskitöltő j elem analógiás úton terjed. Az irodalmi hagyomány védte a régibb, j nélküli formát, de ez a védelem mára megszűnt. Jellemzően ingadozó helyzetet tapasztalunk.”

A kétféle szóalak gyakran különböző jelentéssel bír. Így például: a paplan huzata ~ a kályha huzatja, a ház ablaka ~ az asztalos ablakja, az egyetem kara ~ az ember karja stb.

A beszéde ~ beszédje is ebbe a kategóriába sorolható: a szónok beszéde ~ a fiatalok beszédje."

[link]

Ez alapján azt mondanám, hogy inkább "testbeszédje", de ez nincs kőbe vésve, ahogy jónak érzed.

2020. ápr. 27. 02:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!