Hogyan írjam azt, hogy hártahagyotttól?
A szövegszerkesztő a hártahagyott-tól -t javasolta, de bárhol máshol néztem a neten, ezt egyik oldal sem erősítette meg. Leginkább az volt a válasz, hogy "Ismeretlen".
Logikus lenne a hártahagyott-tól forma, de annyira bután néz így ki a szövegbe, és most hogy ezt itt írom, itt is aláhúzta szépen pirossal, hogy nem tudom :)
Nincs olyan hogy három ugyanolyan mássalhangzó egymás mellett.
Hátrahagyottól. Ez a helyes. Bár eléggé furcsán hangzik.
Mint ahogy a "toll" szóval is ugyanígy járnál el.
-Mivel írsz?
-Tollal.
Nem pedig "tolllal" és végképp nem "toll-lal".
Ha lehet én inkább máshogyan fogalmaznék. Például "hátrahagyott személytől", "hátrahagyott hozzátartozótól".
Ez eseti rövidülés, mert 3 azonos betű nem lehet egy szóban. Jól érzed, hogy 3 t kellene, de csak 2 van.
A piros aláhúzás attól (is) lehet, mert következetesen háRTahagyottat írsz háTRahagyott helyett 3 alkalommal.
Három betű nem kerülhet egymás mellé. Az említett esetben az egyszerűsítés elve lép életbe, azaz elhagyjuk az egyik betűt.
Tulajdonnevek és szóösszetételek esetében ezt nem tehetjük meg, ott jön képbe a többiek által említett kötőjeles megoldás: Mann-nal, balett-táncos.
Amúgy a szövegszerkesztőben nem érdemes bízni, leginkább az elgépelések kiszűrésére lehet használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!