Egyre több hozzászólásban (pl. Facebook) látom, hogy "szétszakad" az igekötő az igétől. Például: "A Dia meg látja az Olgát. " "A kecske ki megy a házból. " Ez a mobiltelefon hibája? Esetleg emberi hiba?
Nem a telefoné, egyszerűen nem tudnak helyesen írni. Az igekötő használata amúgy is sok embernek jelent problémát, nekem a kedvencem amikor nem a jó szóval írják egybe, pl. Eltudtam olvasni, pedig itt az igekötő az olvas igéhez tartozik.
Na ettől falra tudnék mászni 😀
Ez sima trehányság, sz#nak bele, és elég könnyű azzal hárítani, hogy a nyelv rugalmas, hamarosan ez lesz a helyes, nincs semmi kőbe vésve, nyelvtannácik, úgyis mindenki érti a góját is, stb.. Eközben egy másik topikban ugyanezek a figurák sírnak Trianon miatt, melldöngetve szidják Brüsszelt, mi védtük meg Európát a töröktől, a magyarok átlag IQ-ja magasabb másokénál, a magyar az ősnyelv, és hasonlók.
Valamiért senkit nem érdekel, hogy az egyik legnagyobb érték, amitől magyarok vagyunk, az a nyelvünk. Ez az, ami nagyon egyedi, jellegzetes, értékes. Az 1800-as évek elején szerencsére többen rájöttek erre és tettek érte, hogy kétszáz év után még mindig ezt a nyelvet nevezhessük magyarnak (ez nem túlzás). Most kb. öket köpjük szemen.
A zászló lobogjon a meccsen, de azt nem tudjuk helyesen leírni, hogy "átível", és nem is nagyon görcsölünk rajta. Egyébként valahol érthető a közöny, hiszen ehhez tanulni kell, energiát kell befektetni, olvasni (könyvet?!), suliban legalább egy kicsit figyelni. Á, annyira azért nem akarunk magyarok lenni. :))
"az egyik legnagyobb érték, amitől magyarok vagyunk, az a nyelvünk"
igen. de a helyesírás egészen más téma, kicsit messze kerültél...
BringaManó, gondoltam, hogy nem nagyon fogja senki érteni, de éppen te?!
Kérdező, megkaptad a választ.
6-os válaszoló: Igen, megkaptam. Ment is a zöld jel.
A többi válasznak is örülök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!