Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Áprilisban vagy áprilisben a...

Áprilisban vagy áprilisben a helyes?

Figyelt kérdés
2010. júl. 24. 22:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Pontosabban, a nyomai maradtak meg, na :D
2010. júl. 25. 03:27
 12/22 anonim válasza:
100%
Vegyes hangrendű szó általában mély hangrendű toldalékot kap.
2010. júl. 25. 07:46
 13/22 anonim ***** válasza:

22:59 vagyok

"ha az utolsó szótagban "é" illetve "i" van, akkor a toldalék magánhangzója általában mély."

Ez tényleg így van? :-O Magas szótaghoz mély toldalék??

2010. júl. 25. 08:01
 14/22 dellfil ***** válasza:

Áprilisben???!!! :DDDD

Ilyet! Így még nem is hallottam. Mintha azt hallanám "Hófehérkénak". Hehehe...

Ja, különben keményen aláhúzgálja a helyesírás ellenőrző...

2010. júl. 25. 09:22
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Azért arra kíváncsi lennék, hogy a külföldiek hogy a francba képesek megtanulni a magyar toldalékolást, mikor néha még mi is elbizonytalanodunk... :)
2010. júl. 25. 12:39
 16/22 A kérdező kommentje:
érdekes felvetés:)
2010. júl. 25. 14:23
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

08:01

ÁLTALÁBAN. Pl. héjban, áprilisban, annyiban, nyílban, maciban...

2010. júl. 25. 18:14
 18/22 anonim ***** válasza:

22:59 vagyok. Utánanéztem, és kiderült, hogy van magas, mély és semleges magánhangzó. Ezt el is felejtettem, régen tanultam már :-)

"A magyar nyelv alapnyelvi öröksége a magánhangzó-harmónia: egy szótag magánhangzójának hangrendje (magas/mély) meghatározza a következő szótag magánhangzójának hangrendjét.

Ennek legszembeötlőbb példája a magas-mély ragsorok illeszkedése (korrelációja). Magas magánhangzókra (e, ö, ü) magas, mély magánhangzókra (á, a, o, u) mély magánhangzó következhet. Kivételt képez két semleges magánhanzó (i, é), melyek után magas és mély magánhangzó is állhat (ilyenkor a semlegeset megelőző magánhangzó hangrendje a döntő)."

[link]

"A vegyes hangrendû szavakhoz a toldalékok illeszkedése többféle, egyes szavakban ingadozó is lehet:

a,mély toldalékot fûzünk a vegyes hangrendû szavakhoz, ha az utolsó magánhangzó mély: virággal, sziromban; általában mély a toldalék -az utolsó magánhangzótól függetlenül- akkor is, ha a szóban mély magánhangzó plusz (i,í,é) hang fordul elõ: kávéja,hamisság;

b,magas a toldalék, ha az utolsó szótagban (ö,ü) van: soförnek, kosztümben;

c,ingadozik a nyelvhasználat a mély magánhangzó + e hangot tartalmazó szavak¬ban: Ágnesnak-Ágnesnek, fotelban-fotelben,de mágnesez. Az összetett szavak toldalékát az utótag hangalakja szabja meg: várkertbõl, kertajtóban, gépkocsival."

[link]

2010. júl. 25. 21:42
 19/22 anonim ***** válasza:
Szóval igazatok volt, áprilisban a helyes az -i miatt! :-)
2010. júl. 25. 21:47
 20/22 anonim válasza:
Egy Író fia vagyok és tudom, hogy "áprilisban" a helyes. Kezdhetnék magyarázkodni nyelvtani szempontokból, hogy miért, de nem látom értelmét, mivel előttem már leírták páran. Hogy érezzétek anyanyelvünk e helytelenségének csúcsát így köszönök el "tőletok": mindenkinak a sosem viszontlátásre!
2010. nov. 5. 19:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!