Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Áprilisban vagy áprilisben a...

Áprilisban vagy áprilisben a helyes?

Figyelt kérdés
2010. júl. 24. 22:51
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%
Áprilisban
2010. júl. 24. 22:57
 2/22 anonim ***** válasza:
31%
Hát, a szabály szerint az áprilisben kéne, hogy helyes legyen. Utolsó magánhangzó -i, ami magas magánhangzó, szóval -ben.
2010. júl. 24. 22:59
 3/22 anonim válasza:
68%
Áprilisben? ... Erről a toldalékolásáról még sohasem hallottam, ráadásul nagyon hülyén hangzik kimondva, és leírva is. Ja, és a FireFox szerint is helytelen. :I
2010. júl. 24. 23:07
 4/22 anonim ***** válasza:
77%
Látod, még a Firefox is megmondta, az pedig Szentírás. Egyébként tényleg áprilisban
2010. júl. 24. 23:19
 5/22 anonim válasza:
100%
szerintem is áprilisban
2010. júl. 24. 23:47
 6/22 A kérdező kommentje:

Igen, de két magas hangrendű magánhangzót tartalmaz és csak egyetlen mélyet, az á-t, és a szabály szerint így magas hangrendű toldaléknak azaz -bennek kellene lennie, viszont ezt még sehol nem hallottam, valamiért meg idegenül is hangzik és a google is kevesebb találatot ad.

A helyesírási szabályzat mit ír?

Akkor ez kivétel lehet?

De nem vegyes hangrendű szó, mint a fotel, hanem magas, mivel két i-t tartalmaz.

2010. júl. 24. 23:48
 7/22 anonim ***** válasza:
100%

22:59

Nem az utolsó magánhangzót kell nézni, hanem a szó egésze magánhangzóinak hangrendjét. Az április szóban az "á" mély, míg az "i" magas hangrendű, tehát ez egy vegyes hangrendű szó. Ezért a hangrend szerinti toldalékolásra nem tudunk támaszkodni. Viszont tudjuk, (legalábbis én) hogy ha az utolsó szótagban "é" illetve "i" van, akkor a toldalék magánhangzója általában mély. A "ban" toldalék pedig mély, tehát "áprilisban" a helyes, nem pedig az "áprilisben". Összefoglalva: a te állításod ellentéte a helyes, épp a szóvégi "i" miatt áprilisban.

2010. júl. 24. 23:53
 8/22 anonim ***** válasza:
100%

23:48

De az "á" betű miatt már vegyes, nem lényeg, hogy több "i" van benne...

Utolsó voltam.

2010. júl. 24. 23:54
 9/22 A kérdező kommentje:
Ok értem, viszont megzavart ez a fotelben ill. fotelban dolog is, mivel én még úgy tanultam ott mindkét formula helyes, a fotel meg ugye vegyes hangrendű szó.
2010. júl. 25. 00:20
 10/22 anonim ***** válasza:

Az áprilisban azért áprilisban, mert az i-nek volt régen egy mély változata, amely a mai napig megtalálható egyes nyelvekben. Hátul képezték, és nem ajakrésesen.

Mára ez a hang részben eltűnt a magyar nyelvből, részben megmaradt, pl. az "áprilisban" szóban :)

2010. júl. 25. 03:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!