Kalcium vagy kálcium?
Melyik a helyes?
Hibásan terjedt el a "kálcium" név?
Tankönyveimben, per.rendszerben "a", de ahogy kiejtem, visszacseng a reklámokból az "á" változat.
Énnekem édes mindegy.
Énnékem édes mindegy.
Amit az első válaszoló küldött kifejezetten érdekes cikk volt, sokat tanultam belőle!
Köszönöm! 🤗
"Kalcium vagy kálcium? Melyik a helyes?"
Ezek szerint a helyesírását kérdezed? (Bizonyára igen, hiszen a "Helyesírás" kategóriában vagyunk. :-)
A helyesírása: kalcium. A kálium viszont á-van van. (És radioaktív, de rádió. :-)
---
"Hibásan terjedt el a "kálcium" név? Tankönyveimben, per.rendszerben "a", de ahogy kiejtem, visszacseng a reklámokból az "á" változat."
Na, várjál, akkor mégis a kiejtésére vagy kíváncsi? Az egész más téma, arra nincsen szabályzat...
A tudósok nyilván azt szeretnék, ha a-val mondanák az emberek, de ettől még mondd nyugodtan á-val, ha úgy esik jobban... Ha elég sokan úgy mondják, akkor majd hozzáigazítják a helyesírást. (Vö. árbóc. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!