Érte jönni vagy értejönni?
Az érte- több helyen előfordul, mint igekötő (pl. értemegy), szóval lehet egybe. Akkor kell külön, ha az érte- megmarad hangsúlyozott, ragozott személyes névmásnak.
- Hogy kerül majd hozzád? - Értejövök.
- Ne felejts el beugrani érte. - Tudom, épp érte jövök.
Ez a Névmásblog-poszt másról szól, nem az egybeírásról: ott az a kérdés, hogy az "értemegy vmiÉRT/vkiÉRT" kifejezést (ezzel a vonzattal) milyennek találják az olvasók.
Amúgy persze hogy van hiba a netről kopizott példákban, de ezt a blogger is odaírta: "Megtartottam az eredeti írásmódot, van aki egybeírja (elvileg úgy kell), más meg nem."
#7:
mármint a #3-as elmagyarázta? az igaz, de asszem félreérted: az #5-ös szerintem a #4-es link mögötti posztra válaszolt...
(de az is lehet, hogy én értek félre valamit... :-) GYK, én így szeretlek...)
Addig stimmel, hogy az igekötőket egybe kell írni az igével, a kérdés csak az, hogy az érte- igekötőnek tekinthető-e. Sajnos nem szerepel az általam talált leghitelesebb listában, ezért nem írhatjuk egybe:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!