Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Start menü vagy Startmenü?

Start menü vagy Startmenü?

Figyelt kérdés

E-szerint jó egybe:

[link]

Minden más szerint jó külön. Ergo mindegy hogy írjuk, de melyik helyesebb nyelvtanilag?

2019. aug. 22. 16:58
 1/3 A kérdező kommentje:
Külön. Jobb klikk a Start-ra, és a tulajdonságoknál ott is külön van írva.
2019. aug. 22. 19:23
 2/3 TappancsMancs ***** válasza:
74%

Szerintem jobb egyben, mert összetett szó, és ha külön írva változik, változhat a jelentése, akkor egybe írjuk. Mint a motorcsónak is egybe van írva. A startmenü sem egy akármilyen menü, aminek csupán start a megnevezése és csak valamiféle startról szól, hanem kiemelt jelentősége van. Szinonimája a kezdőlap, de hasonlónak vélem, mint a főbejárat szót is, ami szintén kiemelt szerepű és a -fő nem csak egy akármilyen toldás a végén.

Azért nem tartom egy nagy problémának, ha külön írják, mert nagyon új és modern kifejezés, és kell némi idő mire rendeződik. Már ha egyáltalán egybe fog kerülni.

2019. aug. 22. 20:18
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Én két szóba írnám. Ezt a nevet adták neki, ahogy például a szövegszerkesztőben van fájl, szerkesztés, nézet, beállítások, eszközök, súgó stb. menü. Ezek közül némelyik kifejezést egybe lehet húzni, például a nézetmenünek (azaz annak a menünek, amelyben a nézeteket állítod be) nézet menü a neve. Az „eszközökmenü” szót viszont nyilván nem írod le: ha a funkciójára utalsz, eszközmenüt írsz, ha a nevére, eszközök menüt.

A start menü ennek alapján persze lehet startmenü is, ez esetben az indítással kapcsolatos funkcióira utalsz. Szerintem egyszerűbb, világosabb a különírás.

Az pedig, hogy egy az adott szöveget értelmezni és kontextusba helyezni képtelen algoritmus mit javasol, a legkevésbé se zavarjon!

2019. aug. 24. 23:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!