Értelmes nyelvileg, hogy meggyógyul a betegség?
Először is, értelmes, mert ha azt mondom hogy meggyógyult a náthám, akkor érted, hogy mit akarok mondani. Lehet mondjuk stilisztikailag kifogásolható, de értelmennek semmiképpen sem lehet nevezni.
Vannak ilyen helyzetek, hogy ugyanaz a szótő máshogy is ki tud fejezni dolgokat. A meggyógyult a náthám esetén a nátha az alany, a meggyógyulatam a náthámból esetén én vagyok az alany, a nátha pedig valamilyen vonzat. Egy csomó ilyen furcsaság van a nyelvben, amikor egy szó jelentése módosul, eltolódik, kibővül, sőt néha meg is fordul.
Kicsit olyan érzésem van tőle, mikor valaki azt mondja, felmelegedett a hőmérséklet.
Nem értelmetlen, de ha szóelemzésig lemész, hibás.
Hogy megmondjam az őszintét. :D
Ez kérem hülyeség! Nem? DE!
Nooormális? :)
Nem értelmetlen, mint írták többen is, de én kissé pongyolának érzem. El lehet viccelődni, ha betű szerint értelmezzük. Természetesen szőrszál hasogató módon nagyon sok - bevett, elfogadott - kifejezésünkbe bele lehet kötni. Hiszen sok ellentmondásos/(látszólag)össze nem illő tagok áll. Csak egy példa: Feloltom(!?) a villanyt. Úgy sem logikus igazán ha "feloltom a lámpát". Ráadásul az ellenpárja sem "acélos" logikájú elektromos világítótest esetén: "Leoltom a lámpát". Nem égett ott semmi, még a hagyományos izzó esetén sem. (Persze normál esetben, mert egy kontakthibás műanyagfoglalat/PVC huzalszigetelés azért képes volt meggyulladni. De nem erről beszélünk! :D)
Nem beszélve a "felgyújtom a villanyt"-ról. :D (Hallottam már azt is, hogy amikor lekapcsolja akkor azt mondja: "legyújtottam... :DD)
Gyertya, vagy petróleum lámpa esetén... na de erről ennyit.
Nem "gyártottunk" új kifejezést, csak a "szőrszálhasogatók" "kapcsolják fel/le a világítást".
És mi van Besenyő Pista bácsival?
https://www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM
dellfil
Elvitt a kórházba a betegszállító jármű.
Meggyógyultam , majd mikor kiengedtek a kórházból , hazavitt szintén a betegszállító jármű.
Mikor hazaértem, azonnal visszaültem a járműbe, hogy vigyen vissza a kórházba, mert még nem gyógyulhattam meg, mert a betegszállító hozott haza.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!