Örökmozgó? Létezik, lehetséges?
Az örökmozgó, másképpen: perpeetum mobile már nagyon régen foglalkoztatja az embereket tudósoktól a barkácsolókig mindenkit.
Newton I. törvénye alapján: Minden test nyugalomban van, illetve egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amig egy másik test vagy erőhatás mozgásállapotának megváltoztatására nem készteti.
Tehát elvi síkon létezhetne örökmozgó, de a gyakorlatban azért nem valósítható meg, mert a mozgásállapotváltozást mindig előidézi valami: súrlódás, gravitáció, anyagfáradás, kopás stb.
Hogy mire jó? Arra lenne jó, hogy a gyakorlatban is bizonyítsa a Newton törvényeket.
De a való életben mindig kell valami külső erőhatás ahhoz, hogy a mozgás továbbra is fennálljon.
Tehát kvázi örökmozgó az automata felhúzós óra, vagy az olyan, ami a hőtágulás közben felszabaduló erő húzza fel az órát.
ha létezne akkor szerinted te lennél az első aki elkészíti?
jó lenne ha lenne akkor nem lenne semmilyen erőmű, nem kellene fizetni az áramért meg stb..
am nincs, van olyan h aztmondják rá h örökmozgó pl állandó mágneseket tartalmaz.. de azok se tartanak örökké mert előbb utóbb elveszti a mágnesességét.
Az örökmozgó olyan gép, ami min. 100%-os hatásfokkal működik. A termodinamika I. és II. főtétele alapján ilyen nem létezhet.
Bővebben: [link]
0 K-en légüres térben elméletben meg lehet valósítani...
Gyakorlatban semmiképpen nem lehet megcsinálni. (a tudomány jelenlegi állása szerint...)
Lehet, hogy tévedtem és igazad van de én úgy képzelek el egy örökmozgót ,hogy semmilyen külső beavatkozás nélkül mozogna addig amíg világ a világ:D Ha a mágnest meg újradelejezni kell azt olyankor nem kell kicserélni? Lehet, hogy hülyeséget mondtam meg kérdeztem, akkor bocsánat.
De nekem is rémlik valami a tanultakból már nem emlékszem pontosan melyik de az első fajú Perpetum mobile vagy másodfajú tétel szol erről h nem lehet olyan gépet készíteni ami "örökmozgó".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!