Egy csillagászati távcső megvásárlása után lehet még külön pluszba hozzávenni különböző nagyitású akármit? Pl: adnak hozzá 45X nagyitásút de én még akarok egy 100 X nagyitásút akkor vehetek hozzá külön?
90/900 ? Nem is láttam ilyet a felsoroltak között ... :)
De Egyébként, igen fogsz vele látni dolgokat. Azt azért tudni kell, hogy a médiákban fellelhető csillagászati fotókon látható dolgokhoz lényegesen komolyabb műszer kell. Ha tudni szeretnéd mire képesek a műszerek csak azt tudom javasolni, hogy menj el egy bemutató csillagvizsgálóba, és ott nézz távcsőbe. Nagyon hasznos abból a szempontból, hogy legalább fogalmad legyen konkrétan egy-egy műszer képességeit illetően. Én úgy tapasztaltam, sokaknak kiábrándító, amit elsőre látnak egy műszerben. Persze meg lehet szokni ezeket a korlátokat, de azért a vásárlás előtt én mindenképp javasolnám mondjuk a Polaris Csillagda meglátogatását ...
Keress egy távcsöves bemutató napot, és nézz előbb távcsőbe, mielőtt ténylegesen vásárolnál.
maci
Ezzel az a baj (?), hogy rövid a fókusza. A rövid fókusznak a vonzata a nagyobb fényerő, de ennek bolygózásnál, Hold Nap megfigyeléseknél nem igazán van jelentősége :) Inkább problémás a rövid fókusz, ugyanis a nagyobb nagyításokhoz rövidebb fókuszú okulár kell, avagy Barlow lencse. A rövid fókuszú okulárok azonos minőség esetén drágábbak, mint a hosszabb fókuszúak. Így elmondható, hogy többe kerül a kiegészítő optikák esetleges későbbi beszerzése. A 114 mm átmérő kezdő távcsőnek szerintem tökéletes, a bolygókra Holdra Napra jó, kettős csillagokra, nyílthalmazokra, fényesebb mélyég objektumokra is megfelelő. Pl az M13 gömbhalmaz jó égen már mutat részleteket, sok apró csillagocskát ilyen felbontású, ilyen átmérőjű távcsővel is. A nagyításokban el lehet menni 150-200 x ig akár, igaz ehhez nagyon jó ég, és kiváló optikájú, tökéletesen jusztírozott (optikailag beállított) távcső kell. Erre viszont nem a legjobb az 500 mm fókusz, ha nincs Barlow lencse (már a 100 x nagyításhoz is 5 mm-es okulár kellene, nem is beszélve a még nagyobb nagyításokhoz szükséges okulárokról). Még egyszer mondom, én az általam linkeltek közül talán a legelsőt választanám ...
maci
Sok sikert hozzá és rengeteg élményt az észlelések során :) Majd számolj be a tapasztalataidról:))
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!