Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az MBTI mennyire megbízható...

Az MBTI mennyire megbízható személyiségelmélet?

Figyelt kérdés

2019. ápr. 6. 18:44
 1/3 anonim ***** válasza:
70%

Semmennyire, valódi pszichológusok nem is használják. Gondolj csak bele, van három személy A, B és C. "A" értékei 100% introvertált, 100%, intuitív, 100% gondolkozó, 100% kutató. "B" értékei 51% introvertált, 51%, intuitív, 51% gondolkozó, 51% kutató. "C" értékei 49% introvertált, 49%, intuitív, 49% gondolkozó, 49% kutató. B és C lényegében ugyanolyan eredményt produkált a teszten, nincs különbség, mégis B eredménye INTP, mint "A"-é, "C"-é pedig ESFJ. A teszt egyszerűen úgy veszi, mintha az ici-picit is erősebb oldal szélsőségesen lenne rád igaz, pedig lehet, hogy full középen vagy. Emiatt túlságosan sarkított minden eredmény. Ha persze minden eredményed 90% feletti, akkor még lehet is benne valamit.

A Big 5 személyiségtesztet viszont szokták pszichológusok is használni.

2019. ápr. 6. 20:40
 2/3 anonim ***** válasza:
73%
Ha még a pszichológia eleve sem egzakt tudomány... ez meg kifejezetten egy vitatott, sokat kritizált, és tudományos publikációkkal gyengén alátámasztott módszer.
2019. ápr. 7. 01:59
 3/3 Rajci válasza:
76%

Megbízható, csak túl messzemenő következtetéseket vonnak le belőle. Ez a neten elterjedt utánzataira hatványozottan igaz. Egy újabb jó eszköz amit az emberek rosszul használnak.

Az MBTI maga nem ad választ olyan dolgokra mint amikre sokan betonbiztos megoldásokat várnak tőle (két típus ideális párja-e egymásnak meg hasonlók). Az MBTI a beállítottságodról szól, a preferenciáidról. Lehet következtetni belőle, de nem ilyen elvakultan. Mondjuk, hogy egy keretet ad a személyiségednek. Ahhoz, hogy a saját személyiségedet, vagy egy másik ember személyiségét megismerd, ahhoz egy jó alapot nyújt.

Aki sok különböző beállítottságú emberrel barátkozik annak egyértelmű a megalapozottsága.

A tesztekben én sem hiszek, főleg azért, mert nem igazán tesznek különbséget a funkciók között, amivel tökéletes alapot biztosítanak a téves típus-meghatározás számára. Mivel minden típus használja az N, S, T és F funkciót is - csak más "erősorrendben" és "irányban"- egy ENTP például, aki másodlagos funkcióként használja a Ti-t és harmadlagos funkcióként az Fe-t elég könnyen húzza a választ úgy az F-T preferenciát eldöntő kérdésekre, hogy ENFP-t kap eredményként. Vagy legalábbis ahogy az előző válaszadó írta valahol 50 % körül fog mozogni az eredmény. Ehhez még hozzá jön, hogy az ember hajlamos önámító válaszokat adni, ahelyett, hogy a valóságra klikkelne (szeretjük átverni magunkat), sokat számít az aktuális lelki állapot is és az is ha már töltöttünk ki ilyen tesztet korábban…egyéb okok mellett.

Inkább a Jungi alapokat és a 8 funkciót érdemes kívülről-belülről megismerni, amikből az MBTI típusok levezethetőek. Azzal egyértelműen meg lehet határozni a típusodat és azt is jobban megérted, hogy pontosan mit jelent az. (feltéve persze, hogy őszinte vagy magadhoz)

Az előző válaszokban említett big five modellel is foglalkoztam és nem igazán értem, hogy aki az MBTI-t pszeudotudománynak tekinti az ezt miért nem? Ugyanazokkal a kritikákkal lehet illetni ezt is. Kitöltöttem Jordan Peterson tesztjét, meg még néhányat neten (finoman fogalmazva hasonló kérdésekre kellett válaszolni mint az MBTI-nél) elolvastam pár leírást róla és nagyjából megértettem a rendszert. Amit levontam következtetésnek az annyi, hogy egy újabb kiforratlan MBTI változatról van szó. Ha úgy állnának hozzá, hogy az MBTI-t akarják továbbfejleszteni nem is lenne semmi baj. Egy picit más a megközelítés: pl behozzák a neurotikus „faktort” és a szöveges elemzések nem veszik figyelembe az egyes „faktorok” közti kapcsolatokat. Bár azt hiszem utóbbi a kiforratlanságából adódik. A teszt részeredményeivel nagyjából egyetértettem (vannak korrelációk a Big five és az MBTI kategóriái között és az is stimmelt), de összességében kevesebbet kaptam tőle mint a 8 funkció megismerésétől. A szöveges elemzések kifejezetten viccesek voltak még a netes MBTI-utánzatok zagyvaságaihoz képest is... Petersoné az alacsony „szorgalmasságomra” reflektálva fél oldalt írt arról, hogy olyan lusta vagyok, hogy hajlamos vagyok a bűnözésre (!) hogy elkerüljem a munkát meg hasonlók, majd egy mondatot odabiggyesztett a végére, hogy "kivéve ha magas az intellektus személyiségvonásra kapott pontszámom"...az magas volt, úgyhogy köszöntem a semmit. :D

De már az is vicces, hogy abban sincs konszenzus, hogy az 5. „faktort” hogy nevezzék el és pontosan mit értenek alatta. Nyitottság/intellektus/kultúra/nyitottság a tanulásra/nyitottság a megtapasztalásra/stb…Nagyon kerülgetik ezt az „intuitív” szót. :D :D

Maradjunk annyiban, hogy ehhez a „most leváltjuk az MBTI-t mert elavult/áltudomány stb.” ehhez ez kevés.

Találkoztam neten egy 27 faktort megkülönböztető rendszerrel. 250 kérdésre kellett válaszolni, na ami abból kijött arra azt mondtam, hogy igen, ez egy részletes és körültekintő elemzés…de itt sem volt semmi új a nap alatt, nagyjából a big five részletesebb változata volt. A 8 funkció rendszerét ennél is korrektebbnek tartom. Weboldalt nem írok mert a szabályzat tiltja (én meg a magas nyitottságomnak köszönhetően mégsem vagyok hajlamos a bűnözésre :D), de ha valakit érdekel könnyű megtalálni (angolul).

Egy nagyon fontos dolog: Lehet az MBTI-vel játszani. Megalapozott rendszer, érdekes rendszer, segít, hogy jobban megismerd magad, de a pszichológust/párkapcsolati tanácsadót/pályaválasztási tanácsadót nem helyettesíti sem ez, sem a big five, sem az enneagramma, se semmi.

2019. ápr. 11. 12:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!