Mennyire reális az új világvége teóriám?
Hello.
Na szóval sok világvége teóriát olvastam már, pl. a Nagy Fagyást, hogy elfogynak a csillagok és minden elsötétül és megfagy, vagy van a periodikus univerzum elmélete, hogy az univerzum tágulása előbb-utóbb megáll, majd a gravitáció elkezdi összehúzni azt, zsugorítani, és amikor elég nagy lesz az anyagsűrűség megtörténik újra az Ősrobbanás és újra tágulás és ez megy újra és újra, aztán van a feketelyuk elmélet, hogy előbb-utóbb a feketelyukak egyszerűen eltűntetnek minden anyagot és végül egyetlen nagy hiper-szuper feketelyuk marad, ami szépen lassan elpárolog és a nagy semmi lesz, csak a sötét légüres tér, meg vannak még érdekesebbnél érdekesebb elméletek, amik ha belegondolunk, igazak is lehetnek, de azokban az időkben ember már rég nem lesz szóval igazából tökmindegy.
Viszont én is előálltam egy elmélettel, mert miért ne. Nem tudom mennyire egyedi, én még erről nem hallottam, szóval nekem az volt.
Szóval, jelenleg ugye az univerzum tágul, sőt, ha minden igaz, úgy hallottam, hogy úgy gondolják, hogy egyre gyorsabban, ahelyett, hogy lassulna. Maga a tágulás következtében mi nem érzékelünk sok különbséget, mert ahhoz túl kicsik vagyunk, viszont ami történik, az az, hogy (most mégcsak) a galaxisok távolodnak egymástól, viszont galaxison belül, pl. egy csillagrendszer tagjai között ez az érték elhanyagolható, mivel a gravitáció egyben tart mindent. Viszont, ha azt nézzük, hogy a tágulás nem csak hogy folyamatosan történik, hanem ráadásul egyre gyorsabb, akkor ez az érték elvileg exponenciálisan kéne nőjön (hiszen fénysebességgel, vagy még annál is gyorsabb tágulásról beszélünk). Azaz ha nem is emberi idő mértékével nézzük, hanem univerzális idővel, előbb-utóbb meg kell történnie addig, hogy ezeket a gravitációs vonzóerőket felülmúlja a tágulás által keletkezett űr az égitestek között. Hiszen itt arányos tágulásról beszélünk, az univerzumhoz képest mindig ugyanakkorák lesznek a galaxisok, mint most, csupán kiterjedtebbek lesznek az égitestek között keletkezett nagyobb űr miatt. De előbb-utóbb ezek az égitestek már nem lesznek egy-egy csillagrendszer részei, hanem elsodródnak, mert már nem képesek a csillagjuk pályáján maradni, annyira eltávolodtak, ilyenkor mi lesz? A galaxisok nagyon elritkulnak, igazából már nem is lesznek galaxisok, hanem az űrben bolygók, égitestek fognak sodródni rettenet messze egymástól? És ez a jövőkép valószínűleg jóval korábban bekövetkezhetne, mint pl. a Nagy Fagyás vagy a feketelyuk elmélet, de persze ember már ilyenkor sem lesz rég, azért nem ennyire korán. Mit gondoltok erről?
Ez már egy kidolgozott elmélet:
Ezen mi új?
A gyorsulva táguló Univerzumból következő modellek.
Pontosítsunk. Elmélettel semmiképpen, legfeljebb egy elképzeléssel. A válasz: bármit el lehet képzelni. Amíg nincs igazolva, mese. Amíg nincs legalább részletekben összhangba hozva meglévő ismeretekkel, addig legfeljebb a hipotézis pongyolább vagy pontosabb formája.
Jövőt jósolni nem lehet. Olyan szinten igen, ha az emeletről kidobsz egy követ, le fog esni és nem jön vissza. Olyan szinten is, hogy minden ember meghal. De hogy világvége... - az csak fantazmagória lehet.
Akkor én örülök, hogy magamtól eljutottam eddig az elméletig :)
Néztem videókat az univerzumról, a Kozmosz sorozatot is néztem, sok elméletet megismertem, de konkrétan erről soha egy szót nem hallottam még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!