NO2+O2+H2O = HNO3 egyenletrendezésnél a sztöchiometriai együtthatók hogy jönnek ki?
A rendezett egyenlet:
4NO2 + 2 H2O + O2 = 4 HNO3
Én így estem neki:
oxidációs száma az oxigénnek (is) változott 0- ról -2-re, odaírtam a HNO3 molekula elé egy kettest, ez után rendezgettem mint Józsi a ganalyt, de ezen az úton haladva az NO2 molekula mellé is oda kell írjak egy kettest, és akkor az egyenlet bal oldalán 7 O atom van, a jobb oldalán pedig 6... :( wtf
köszi
NO2 + H2O + O2 <=> HNO3
A nitrogén oxidációs száma 1-gyel nő, az oxigénmolekulát alkotó atomoké 2-t csökken. Tehát a N/O arány így 2. Azonban mivel az oxigén kétatomos molekulaként mindkét azt alkotó atomja fog átalakulni, így minden duplázódik -> N/O=4/2. Ha ennek megfelelően írjuk fel az egyenletet:
4NO2 + H2O + O2 <=> HNO3
Balon 4N, jobbon 1N található. Négyszerezni kell a salétromsav-molekulát.
4NO2 + H2O + O2 <=> 4HNO3
Balon 4N, jobbon 4N található. Balon 1*2=2H található, jobbon 4. Duplázni kell a vizet.
4NO2 + 2H2O + O2 <=> 4HNO3
Balon 4N, jobbon 4N található. Balon 2*2=4H, jobbon 4. Bal oldalon 4*2+2*1+1*2=12O található, jobbon 4*3=12.
Az egyenlet rendezve van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!