Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Kinek mekkora az IQ-ja?

Kinek mekkora az IQ-ja?

Figyelt kérdés
Én két féle tesztet töltöttem ki, de eléggé csalódtam az eredményen.
2018. nov. 23. 10:48
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
18 éves voltam, amikor mérték, 110 volt az eredmény. A mentális problémák és az intelligencia kapcsolatát kutatta a pszichológus, akivel a tesztet végeztem.
2018. nov. 23. 10:57
 2/40 2*Sü ***** válasza:
100%

Mensa teszt: 135 + n (ahol n>0) (15-ös szórású teszten elért eredmény)

IQ nem nagyon értelmezhető szórás nélkül. A dolog jellegéből fakadóan az IQ esetén a szórás egy önkényesen megválasztott érték, egy 15-ös szórású teszten egy 115-ös eredmény megegyezik egy 24-es szórású teszten elért 124-es szórású eredménnyel.

Ha reális értéket akarsz kapni, és nem Pistikék által hasraütéssel létrehozott IQ tesztet akarsz kitölteni, akkor ezt ajánlom: [link]

15-ös szórású teszten:

100 feletti érték: jobb eredményt értél el, mint az emberek 50%-a.

104 feletti érték: jobb eredményt értél el, mint az emberek 60%-a.

108 feletti érték: jobb eredményt értél el, mint az emberek 70%-a.

113 feletti érték: jobb eredményt értél el, mint az emberek 80%-a.

119 feletti érték: jobb eredményt értél el, mint az emberek 90%-a.

125 feletti érték: jobb eredményt értél el, mint az emberek 95%-a.

130 feletti érték: jobb eredményt értél el, mint az emberek 98%-a.

135 feletti érték: jobb eredményt értél el, mint az emberek 99%-a.

A 110-es IQ egy 15-ös szórású teszten nem rossz, az jobb, mint amit az emberek 3/4-e elért. De ha 100 felett van az IQ-d, már átlagon felüli vagy.

2018. nov. 23. 11:05
 3/40 anonim ***** válasza:
100%

Én még életemben nem hallottam olyat, hogy valaki azt mondta volna, hogy neki 100 alatti az IQ-ja. Pedig a világ felének az. Szóval ne várd, hogy megnyugtató válaszokat kapsz a kérdésedre, olyanok jönnek majd válaszolni, akik büszkék az IQ-jukra, brillíroztak a Mensa teszten, és rákattintanak az IQ-val kapcsolatos kérdésekre.

Tessék, már itt is van egy 135-ös, sőt, még annál is nagyobb, csak azt már nem tudta bemérni neki a teszt hogy mennyivel.

2018. nov. 23. 11:43
 4/40 anonim ***** válasza:

[link]

én ilyet kaptam

2018. nov. 23. 11:47
 5/40 anonim ***** válasza:

[link]

jobban mondva ilyet

2018. nov. 23. 11:49
 6/40 anonim ***** válasza:

[link]

no comment

2018. nov. 23. 11:50
 7/40 kreténpali ***** válasza:
48%

Szerencsére negatív.

14 évesen volt a csúcsom valami 144, pár éve 130 körül stagnál az étkezdés teszteken, de talán én is normális leszek egyszer.

2018. nov. 23. 12:23
 8/40 anonim ***** válasza:
100%

Az online mensa teszt szerint nekem is 125 fölötti.

Fun fact: most kipróbáltam, és ha teljesen random végigklikkelgetem, akkor 79 lett az eredmény :)

2018. nov. 23. 13:16
 9/40 anonim ***** válasza:
Hivatalos, írásos Mensa teszten vettem részt és 125-129 közötti.
2018. nov. 23. 16:21
 10/40 2*Sü ***** válasza:
87%

#3: Akinek 100 alatti az IQ-ja az valószínű azért érzi, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban. Az ember nem érez késztetést arra, hogy olyanban mérettesse meg magát, amiben sejthetően nem túl jó. Aki vasággyal együtt 60 kg, és gondot okoz neki egy szék megemelése, az nem nagyon méregeti, hogy mekkora súlyt tud megemelni. Aki meg 100 kg és az első lépcsőfordulóban már levegőért kapkod, az meg nem nagyon méregeti, hogy mennyi idő alatt fut le 10 km-t.

Nyilván az lesz kíváncsi az IQ-jára, aki tudja, hogy van mit rajta mérni. És nyilván ez nem egy 8 általánost 10 év alatt elvégzett, majd alkoholistává vált Pista bácsi lesz. Aki tudja az iQ-ját, annak valószínű magasabb is, mint az átlag. És mivel te sem a kocsmában vagy és nem is a TV-t bámulod, borítékolható, hogy a te IQ-d is jóval az átlag felett van.

Az, hogy a világ felének alacsonyabb az IQ-ja 100-nál, abban van egy kulcsszó: „világ”. Az IQ csak fele részt genetikailag meghatározott. Sokat számít a gyerekkori megfelelő tápláltság, az ingergazdag környezet, a szervezett és kötelező oktatás. És itt Európában, a világ fejlettebb felén azért elég jól ki van ez maxolva.

Hogy ki mennyire büszke az IQ-jára az habitus kérdése. Én azt mondom, mindenki arra legyen büszke, amije van. Ez nem baj, sőt jó, amíg nem tulajdonít magának olyan erős képességeket is, amivel viszont nem rendelkezik. Én nem szoktam általában emlegetni az IQ-mat, de ha megkérdezik, akkor megmondom. Miért ne mondanám meg? És ha már megmondom, miért ne mondanám azt, amit a teszt eredményül adott? Hogy itt a GYK-n hozzászólók egy IQ-val kapcsolatos kérdésre, az szerintem érthető, hiszen Mensa tagként azért talán van némi ismeretem a témával kapcsolatban, hogy a felmerülő esetleges további kérdésekre releváns választ tudjak adni.

Viszont aki Mensa tag – lévén elég sok magas IQ-jú embert ismer –, az tudja a legjobban, hogy akinek magas az IQ-ja, az attól még lehet: lusta, életunt, szerencsétlen, unalmas, udvariatlan, arrogáns, beképzelt, lenéző, humortalan, kreativitással nem rendelkező, sőt műveletlen, informálatlan, bizonyos területeken magabiztosan hülyeségeket beszélő ember. A legtöbb Mensa tag persze nem ilyen, de van rá példa.

Az IQ – pontosabban az intelligencia – csak egy a sok-sok fontos tulajdonság közül, és bár sok más tulajdonsággal is korrelál, de összességében nem mindent eldöntő, sőt, lehet még csak nem is a legfontosabb tulajdonsága egy embernek. Persze jól hangzik, ha azt mondom, hogy az IQ-m magasabb, mint az emberiség 98-99%-áé, de ha belegondolunk nagyjából hasonló a diplomások aránya is a világ teljes népességéhez mérten, és ahogy egy diploma nem egy olyan dolog, ami előtt térdre kellene borulni, ez az IQ szint sem az.

Viszont van számos olyan terület, ahol az intelligencia – azaz kb. az a képesség, hogy hogyan tudsz megoldani olyan problémákat, amely probléma megoldására nincs kész recept –, nagyon is fontos és hasznos tulajdonság tud lenni. Pl. egy programozónál. De ide lehet sorolni a természettudományokkal kapcsolatos munkát, hobbit is. A GYK-n azért a tudomány kategóriában válaszolók többsége vagy konkrétan tudományos munkát végez, vagy erős mérnöki gyökerei vannak, és valószínű azért választotta ezt a szakmát, vagy hobbit, mert jól érti a természettudományokat, így valószínű az IQ-ja is jóval az átlag felett van.

Tehát nem igazán kell csodálkozni, hogy az itt válaszolók magas IQ-val rendelkeznek, én gyanítom, hogy az itt rendszeresen válaszolók IQ-jának átlaga minimum 120 körül lehet. Egyszerűen ez a kategória bevonzza a magas IQ-val rendelkezőket. Ez pont annyira nem meglepő, mintha a sport, mozgás → kerékpározás kategóriában válaszolók többsége gyorsabban teker le biciklivel 100 km-t, mint az emberiség 90-99%-a. Há' pont azért válaszolnak ők az ott felmerülő kérdésekre, mert ez a hobbijuk, és azért a hobbijuk, mert az ehhez a sporthoz való képességeikben erősek. Én meg bár az IQ-m magas, a kondim a béka segge alatt van ma már, így nem nagyon méregetem, mennyi idő alatt tekerek le 100 km-t, mert biztos vagyok benne, hogy jóval átlag alatt teljesítenék.

2018. nov. 23. 20:47
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!