Milyen fűtőanyaggal lehetne agyagot 900 °C hőmérsékletre hevíteni?
Mázolt agyagedények kiégetéséről lenne szó, ehhez 900 °C kellene. Sajnos nem áll módomban elektromos égetőt beszerezni, ezért keresek itt választ. Égető kályhát tudnék építeni, tehát csak a fűtőanyag kérdéses. Én fára gondoltam, de lehet, hogy nem elég és inkább szénnel kéne?
Szerintem elég a fa is, de itt sokkal okosabb emberek vannak nálam akik használhatóbb válaszokat tudnak adni.
Előre is köszönöm!
A fa és a szén füstöl szóval szerintem a gáz sokkal jobb.
Egy kisebb méretű propán bután palackot javaslok.
A házi építésre egy csomó infó van a neten , főleg fémek megolvasztására használják.
Ha félsz a gáztól akkor a szén is szóba jöhet.
Itt egy link: [link]
Mekkora kemencét akarsz? Az ipari kemencéknél a méret a lényeg.
Minél nagyobb, annál gazdaságosabban működik, annál magasabb hőmérséklet érhető el vele. ( A tömeg, és a felület aránya miatt.)
Szénnel, fával egy nagyjából kályha méretű kemencével kb. 800 esetleg 850 °C érhető el természetes huzattal. Fúvott-levegővel ez némileg fokozható.
Nagyjából fél köbméter belső térnél kezd alkalmassá válni cserép égetésre. ( Becslésem szerint.)
Kisebb kemencénél is meg lehet oldani, de akkor szükség lesz levegő befúvóra, esetleg rekuperátorra, vagy regenerátorra. Az égés-levegő előmelegítése csodákat művel, de magas kéményt igényel.
- -
Még valami. A fűtés, és légtechnikában használatos fém rekuperátorok erre a célra alkalmatlanok.
Neked kerámia, vagy hőálló acél rekuperátor kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!