Hogyan alakult ki, a fajra miért "előnyös", hogy a legtöbb ember fázós?
Magyarországon, Budapesten lakom, tehát erről az éghajlatról beszélek.
A legtöbb ismerősöm fázós, főleg a nők, de sok férfi is.
Megpróbálom definiálni, mit értek fázósság alatt - ez ugye erősen relatív így önmagában.
A legtöbb ember (a környezetemben, nem reprezentatív minta :D ) olyan hőmérsékleten érzi jól magát, ami ezen az éghajlaton természetes körülmények között az év kis részében fordul elő.
Úgy veszem észre, 25-28 fokon érzi magát a többség a legjobban.
23-24 fokon már nagyon sokan bebugyolálják magukat, pulcsi, sál, stb, függetlenül attól, hogy tél van és fűtés, vagy kint van ilyen idő és nyitva az ablak vagy nyár van és a klíma van ilyen hűvösre állítva.
Most, 2018. januárjában kellemes +10 fok volt, én kint az utcán nyitott télikabátban, érkeznek barátaim, sapka, sál, utóbbi persze precízül körbetekerve, rés se maradjon. Kérdésük: nem fázol?
Most attól eltekintve, hogy így példának okáért számomra nyáron a legtöbb klíma nem eléggé erős, télen pedig szellőzetlen, elhasznált a levegő mindenhol... ez mondjuk egyéni szoc. problem. VISZONT....
Azon gondolkoztam el, hogy mitől van ez így?
Hiszen nem előnyös "biológiailag", ha a saját éghajlatodon az év nagy részében fázol; nem?!
én pl pulóverben vagyok , 35 és 10 fokban is :D 0 alatt veszek fel egy vékony kabátot, kb minusz 15-ig bírom így.
bár szoktattam magam hozzá eleinte.
így ha bejönnek a 40 fokok egy szál pólóban elvagyok , annyira nincs melegem mint a többségnek.
Nekem nincs bajom az időjárással, amíg nincsenek extrém hidegek, vagy melegek, azt viszont nagyon nem bírom.
Laktam viszont kb. két évig Schwarzwaldban, Németországban és ott 5 - 20 C fok között volt általában az idő, tökéletes lett volna, bár a szitáló eső szinte mindennapos volt, az öt percestől az egész naposig, de hozzá lehetett szokni, minden gyönyörű zöld volt és tiszta, friss levegő, érzékenyebb embereknek a legideálisabb hely, bár ilyen ragyogó napsütés mint nálunk, az ritka volt.
Nekem az ismerőseim, családtagjaim sem kényesek, így kissé furcsa ez a kérdés, de talán edzettebbnek kellene lenni valamivel, a jó kis téli sportokat nem kihagyni, korizni, meg síelni nálunk is lehet időnként, meg felöltözni rendesen annak, aki fázik.
A régi idők divatja mutatja, hogy régen talán hidegebb lehetett az időjárás, de az emberek felöltöztek jobban és akkor nem fáztak, ez is egy megoldás.
Nem tudom, miért kellett lepontozni a #11-et, aki megírta a megoldást: az ember a trópusokon alakult ki.
25-30 fok körül van a számára ideális hőmérséklet. MEZTELENÜL, ugye.
Az evolúció egyrészt nem elég gyors, hogy ezen (itt, nálunk, a mérsékelt övön) érdemben változtasson, másrészt nincs is nagy kényszer az öltözködés miatt.
"Most, 2018. januárjában kellemes +10 fok volt"
Elnézést az off-ért, de nagyon érdekesnek tartom, hogy egy januári fázósságról szóló kérdés, miért kódorog olyan hosszan a téridőben, hogy a legnagyobb kánikula idején augusztusban bukkanjon elő a kontínuumból?!?
Előző, nyilván eszünkbe jut, hogy mi volt télen, nekem is bevillantak a fagyban szerzett tapasztalataink. Biztos nem mindenkinek működik így az agya, de sokunknak igen, asszociál...
Továbbra is kétlem, hogy az emberek többségének 25-30 fok legyen a jó meztelenül, nekem ez pokoli szenvedés és nem vagyok vele egyedül, a trópusokon pedig csak elviselik az emberek a hőséget, de nem feltétlenül ez az ideális számukra. Ld. amit írtam a sivatagi állatokról. Ott alakultak ki, bírják, de nem élvezik.
# 17
Ahogy utánad írtak, asszociáltam. :)
Nyáron jut inkább eszembe ez a kérdés, a klímák körüli viták, eszmecserék, beszélgetések kapcsán - nomeg látva az emberek öltözködését, viselkedését.
Például ma is az egyik irodában résnyire nyitott ablak és a nap nagy részében kikapcsolt klíma, pokoli meleg volt, kár, hogy nincs hőmérő, de ha 28 fok nem volt, akkor 1 se. Pedig nálunk a maxra kapcsolt klíma is csak akkor hűt valamennyit, ha már nem süt oda a nap. Amikor odasüt a nap, kb csak zúgni hallod. Ja, olyan kivitelű, hogy senkire se megy közvetlenül a levegő, így nem lehet indok, hogy ez zavaró.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!