Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mitől éles valami? Lejjebb

Szmnt kérdése:

Mitől éles valami? Lejjebb

Figyelt kérdés
Hogy lehet olyan éles a kés? HA annyira vékony, akkor miért nem törik el?
2010. jún. 19. 10:40
 1/3 anonim ***** válasza:
79%

Bár nem vagyok mérnök, de annyit tudok, hogy a késeket meglehetősen szívós acélból készítik, emiatt nem törik el a penge. Ahhoz, hogy a megfelelő keménységet is elérjék, az él felületét edzik. Olvass utána a damaszkuszi acélnak!

maci

2010. jún. 19. 10:50
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

A kés csak a mi átlagos viszonyítási méreteinkhez képest annyira vékony, az anyagának a szerkezete miatt nem törik el, meg azért, mert általában jóval "puhább" (=lazább szerkezetű) anyagokat vágsz vele. Az élessége meg abból adódik, hogy (szintén az átlag ember viszonyítási méreteihez képest) nagyon kis felületre tudsz vele nagy nyomást gyakorolni. Magát a vágást pedig az enyhe ék alak is elősegíti.

Bár nem vagyok "szakember" de remélem nem mondtam nagy hülyeségeket régebbi fizikai és kémiai tanulmányaimra alapozva.

2010. jún. 19. 10:51
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy mondták fentebb: attól éles, hogy kis felületre gyakorolsz erőt, emiatt nagy lesz ott a nyomás, amit a puhább anyag nem bír. És azért nem törik el, mert maga az él csak kis része a pengének, a többi része vastagabb, masszívabb. Nem véletlen, hogy a legtöbb kést rendszeresen kell élezni: az él kicsorbul, ahogy a logika is diktálja, vékony szar, nyílván tönkremegy.

A híres szamurájkard például úgy készült, hogy az élét nagyon keményítették, azz rideg, mint az állat (azaz könnyen törik) de nem veszti az élét, mert kemény, a belseje meg jóval lágyabb vas volt, ami a penge rugalmasságát adta, hogy ne törjön.

2010. jún. 19. 11:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!